Papíron a helyzet egyértelmű. A puszta logika egyértelművé teszi, hogy az egyelőre csak pletykákban szereplő, mégis szinte biztosan megjelenő iPhone 5se az iPhone 6s processzorát, az A9-et kapja majd. Hogy miért?

  1. A vásárlók ezt akarják. A mi kis házi felmérésünkből is világosan látszik, hogy a válaszadók felénél az döntené el, vesz-e az új, kis képernyős készülékből, hogy a cucc az A9-et kapja-e. Tehát a siker kulcsa ebben van.
  2. Az A9 70%-kal gyorsabb CPU-val, és 90%-kal jobba teljesítő GPU-val (az A8-hoz képest) sokkal időtállóbbá, izmosabbá, szerethetőbbé tenné az új készüléket.
  3. Az Apple-nek nem, vagy alig jelent többletköltséget, ha az A8 helyett az A9-et forrasztja a cuccba. Papíron persze drágább az újabb technológia, egyrészt a gyártási költségek miatt, másrészt ebbe LPDDR4 memória kell, ami szintén drágább. Viszont van egy tényező, amire a Motley Fool hívta fel a figyelmet: az A9 esetében az M9-es segédprocesszor ugyanabban a SoC-ben található, mint maga a processzormag. És ezt nem azért írom, mert akkor a "Hey, Siri" is működik vele, hanem egy sokkal lényegesebb dolog miatt.

Egyetlen gyártó szállítja a két eszközt.

Márpedig az Apple az M8-as, különálló segédprocit az NXP Semiconductorstól vásárolta korábban. Egy külön cégtől, akiknek nemcsak a gyártást, csomagolást, szállítást kellett kifizetni, de az elég magas, 40 százalék körüli árrésüket is. Az A9 esetében ez kiesik a képletből. Ez tehát igencsak mérsékli a bekerülési árat, annyira feltétlenül, hogy ne ez a néhány dollár legyen döntő, amikor el kell dönteni a kérdést.

Oké, tehát az Apple dönthet, hogy kábé azonos árréssel egy jobb, vagy egy rosszabb telefont dob piacra. Melyiket választják?

A poén az, hogy nem tudni.

Hogy miért? Gondolkozzunk az Apple fejével. 

screen_shot_2016-02-11_at_13_50_22.png

Mennyi az iPhone 5s belépő ára (ami állítólag az iPhone 5se ára is lesz)? 169.990 forint.

Mennyi az iPhone 6 belépő ára? 208.990 forint.

Mennyi az iPhone 6s belépő ára? 247.990 forint.

40 ezres ugrások. Picik.

Mi történik idén? Jön az iPhone 7 az iPhone 6s helyére. Az Apple valószínúleg nem emel árat idén a csúcskészülékeknél, hiszen az iPhone-eladások egyébként is csökkenni fognak, egy ilyen, margint megtartani vágyó lépés öngyilkosságnak tűnne, és csak rontana a helyzeten. Valószínű tehát, hogy az iPhone 7 a mostani iPhone 6s árát kapja majd meg.

Az iPhone 6s a mostani iPhone 6-ét.

Mi a következő szint, 40 ezer forinttal lejjebb? Az iPhone 5se, az iPhone 6s hardverével.

Mi marad akkor az iPhone 6-nak? Befogadna a piac egy a többi iPhone-nál lassabb hardverrel szerelt telefont, aminek egyetlen előnye az 5se-hez képest, hogy nagyobb? Ha igen, mennyit adnának érte? Egy áron lenne a gyorsabb, csupán 4 colos iPhone, és a nagyobb, de lassabb tesó?

Eddig a nagyobb kijelző azt is jelentette, hogy a hardver is fejlettebb. Most ez megfordul? Vagy eltűnik az iPhone 6-sorozat, és csak kétféle processzormaggal szerelt telefont lehet majd venni?

Az egyik út, hogy bent tartsák a 6-os sorozatot, ha az iPhone 5se-t valamilyen módon megtartják "butának". Ha ugyanis egy alacsony marginnal rendelkező, de sikeres készüléket dobnak a piacra, óhatatlanul is elszipkázzák a több haszonnal kecsegtető az iPhone 6- és 6s-vásárlókat, egy a vállalatnak kevésbé jó megoldás felé (tekintsünk el azoktól, akiknél kizáró ok a 4,7 col, ők nyilván az se-t vásárolják majd, de rajtuk kívül mások is). És hogyan lehet megtartani az 5se-t butának? Egy A8-cal, mondjuk. De lehet, hogy az Apple kitalál valami mást: ha rájönnek, hogyan tudják egy A9-es iPhone 5se-n kihozni az iPhone 6 marginját, akkor nekik nagyjából mindegy lesz a dolog. De akkor a többi hardveren kell húzni, jócskán.