Az Apple tegnap több változást is bejelentett a vezetőségnél. Scott Forstall leváltása óta nem volt ennyi izgalom odafent, lássuk, ki milyen feladatot kapott, és mit veszített el.

apple-watch-event-121.jpg

Jeff Williams – COO

Jeff Williams vette át Tim Cook feladatait operatív irányítóként, amikor Cook 2011-ben vezérigazgató lett. Hivatalosan azonban sosem nevezték ki, a vállalat COO nélkül tengődött idáig. Williams kinevezése így teljesen logikus, négy év után megkapja azt a titulust, ami a munkája alapján megilleti. Ezzel pedig jelentős fizetésemelést és részvényopciós csomagot kap. 

Williams tehát az, aki rajta tartja a kezét az Apple teljes beszállítói láncán. Ez pedig az Apple legújabb fejlesztése miatt nagyon fontos: ha tényleg autót szeretnének gyártani - márpedig úgy tűnik, ez jön -, akkor a beszállítókkal való egyeztetés kulcsfontosságú lesz, és ez a szerepkör hirtelen az eddigi munka többszörösét kívánja majd meg. Williams nem alszik sokat a következő 5-6 évben.

Johny Srouji – Senior VP

Johny Srouji szintén egy fontos eleme az Apple gépezetének, és remek munkát is végzett eddig: az A4-es óta ő felel a cég chip-tervezéséért. És ez nemcsak azt jelenti, hogy segített függetleníteni az Apple-t a piacon kapható alkatrészek kínálatától, vagy hogy egyre jobb és gyorsabb tableteket és okostelefonokat fejlesztenek - az A9X-szel egyértelműen elérkezett az ideje annak, hogy az ARM-alapú Macekről is elkezdhetünk komolyabban beszélgetni. Ha valaha lesz ilyen lépés, Srouji kulcsszerepet játszik majd benne.

Előléptetése jutalom, hiszen jelentős fizetésemeléssel és részvényopciós csomaggal jár.

Phil Schiller - App Store

Phil Schiller a marketing és termékmenedzsment mellé megnyerte magának az App Store irányítását. A 9to5Mac kiszúrta, hogy ez a feladat Eddy Cue-hoz tartozott korábban, és a kinevezéssel együtt el is tüntették utóbbi hivatalos feladatlistájáról az alkalmazásboltot.

Oka lehet ennek, hogy sok fejlesztő elégedetlen volt az App Store-ral, a review-időkkel, az elhanyagolt Mac App Store-ral és a hiányos Apple TV Store-ral. Én nem gondoltam volna soha arra, hogy ezt nevezzem meg az Apple legfontosabb problémájának 2015-ben, én egész másra fókuszálnék. De nem vagyok Apple-vezér, ugye.

Tor Myhren - VP

Tor Myhren csatlakozik az Apple-höz 2016-ban, ő felel majd a marketing kommunikációért, vagyis mindent, amit az Apple-ről látunk, ami megjelenik előttünk - a termékeket leszámítva -, átmegy az ő asztalán is.

Sokkal fontosabb, hogy kit vált le: Hiroki Asai 18 éve van az Apple-nél, és most jelentette be a visszavonulását. Hiroki Asait úgy is ismerték, mint az embert, aki pontosan tudta, hogyan gondolkozik Jobs az Apple brandről. Egyfajta Steve Jobs-médiumként dolgozott idáig, távozása után egy újabb kötelék szakad meg az alapítóval.