Ha megvizsgáljuk, mi történik a tabletpiacon, egyáltalán nem azt a lazulós, "itt van ez az új termékkategória, amit vesznek az emberek" álláspontot látjuk. Valójában tiszta káosz az egész, a legtöbb cégnek kétségbeejtő a jövőképe.

Egy vállalat van, ami úgy navigálja végig magát ezen a problémán, hogy az tényleg valami elképesztő. Igen, az Apple.

Oké, mi a helyzet? Láthatóan van egy kis cumi, az Apple-nél is. Ezek ugyanis az iPad-eladások, darabszámra, a tendenciát pedig nem lehet nem észrevenni:

screen_shot_2015-11-15_at_10_53_49.png

Mi van a dolog mögött? Elsőre azt gondolnánk, az olcsóbb, androidos tabletek, esetleg a Microsoft táltosodott meg. De nem: az androios tabletek eladása ugyanúgy csökkent, a Canalys elemzői szerint szeptemberben például tök ugyanolyan arányban csökkentek az iPad és a robotos tabletek eladásai. A Microsoft tablet-eladási mutatói ugyan nőnek, de nullaközeli állapotban a növekedés nem olyan was ist das. Ráadásul most a lassú növekedés után a Surface eladások is zuhantak, 672 milliós bevételt hoztak egy negyedév alatt az egy évvel korább 908 millió dollár helyett (összehasonlításképp: az iPad három hónap alatt még mindig 4,3 milliárd dollárt termel). 

Szóval látszólag szarban van mindenki.

A csökkenő darabszám miatt az egyébként is alacsony árréssel dolgozó androidos tabletek gyártói azért szorulnak, mert kevesebb egységet nem lehet ugyanolyan alacsony áron gyártani. Ami lassú áremelkedéshez vezethet az alacsony kategóriájú gépeknél, ami viszont a biztos halál: a vásárló, ha azt látja, hogy egyre drágábban kapja meg ugyanazt, valószínűbben fordul az egyre kevésbé drága, prémium termékek felé.

Mi ilyenkor a megoldás? Ki kell találni egy új kategóriát. Az egyetlen lehetőség az az irány, amerre a Microsoft indult: a pécé-tablet, a számítógépet kiváltó, billentyűzettel és fejlett operációs rendszerrel kialakított izé. Mivel kivált egy másik terméket, többet lehet kérni érte, nagyobb az árrés, a Surface Pro 4 belépő ára 899 dollár, megmenekült mindenki.

Csakhogy nézzük meg a Microsoftot: korábban már írtam arról, hogy gyakorlatilag felgyújtották maguk mögött a hidat azzal, hogy elkezdtek konkurálni az OEM-ekkel, a saját értékesítőikkel. Nagy bátorság, nyilván nem láttak más választást, és bíznak az új termékek sikereiben. Csakhogy ezen a piacon ott van az Apple is, a legsikeresebb cég, és kihoztak egy Surface-szel versengő iPad Prót, 799 dollárért, a Surface Bookkal meg eleve konkurálnak, sok éves előnyben. Ajaj.

screen_shot_2015-11-15_at_11_23_44.png

Oké, de miközben megy itt a harc az árakkal, vajon mit akarnak a vásárlók? Elárulom: olcsóbb termékeket. Nem drágábbakat. Az átlagos eladott PC-árak a 2005-ös 800 dollár körüliről 400 dollár körülire estek. Amikor az Apple piacra dobta az iPad minit, az jelentősen megdobta az eladásokat. A nyereséget nem, hiszen kisebb volt az árrés a kis tableten, de az Apple-nek nem is ez volt a terve.

Tudjátok, mi zabálja fel az iPad-eladásokat? A jelek szerint ez:

iphone-6-33.jpg

Az emberek annyira nem akarnak sokat költeni a tabletre, hogy inkább vesznek egy nagy okostelefont. Persze ez nem újdonság, de az Apple úgy átkonvertálta a tablet-vásárlókat iPhone Plus-vásárlókra,

hogy közben az iPhone-on sokkal-sokkal nagyobb árrése van.

Miközben a piac szereplői azért küzdenek, hogy négy év múlva egyáltalán tényezők maradhassanak, addig az Apple válogat a magas és a nagyon magas árrésű termékek rekordeladása között, és kényelmesen gyűjtögeti a százmilliárdokat, amiket nem tud elkölteni. Nekik ez utóbbi továbbra is a legsúlyosabb problémájuk.