Fogod az eszközt, meg a dobozban található Ethernet kábelt, összepattintod a routerrel a cuccot, megvárod, amíg abbahagyja a lámpa a villogást, aztán megkeresed a LaCie feliratot a hálózati eszközöknél, a Finderben. Már másolhatod is rá a fájlokat, vezeték nélkül.

p1270692.JPG

Használd. Legyél boldog. Élvezd az élet értelmes részeit, foglalkozz fontos dolgokkal, ne a hálózati vinyó beállítással. Nem erről kellene már rég szólni a felhasználói informatikának?

Tehát a CloudBox ott csücsül a routerünkre kötve (legyen ez Airport, vagy bármilyen más gyártó terméke), egy gombot nem nyomtunk meg, és máris eléri a routerre csatlakozók serege, mindegy, hogy maces vagy windowsos. Látjuk a megosztott mappákat, tolhatjuk a backupot wifin (beállítható Time Machine céllemeznek, attól függetlenül, hogy NTFS-re formázott). Mindezt egy távoli merevlemezre. Ne az SSD teljen.

screen_shot_2015-03-26_at_10_38_27.png

A jogosultságkezelés pedig szintén megoldott: mást lát apuka, anyuka és a gyerekek. Mindezt kellően a szánkba rágja a világtörténelem valószínűleg legijesztőbb termékvideója, amit szintén a LaCie gyártott:

(és vannak még hasonlók ott, ahonnan ez jött)

Ráadásul nem csak az otthoni hálózaton működik a mutatvány, a munkahelyünkről, egy kávézóból vagy a világ másik részéről is menthetünk adatot a vinyóra (Wake on LAN is működik). Igaz, hogy ennek a beállítása már nem olyan evidens: böngészőből tudjuk megnyitni a megfelelő fájlmenedzsert, és a sebesség sem fújja le a hajunkat. De működik, ha valakinek időnként kell ez a funkció, érdemes próbálkozni vele. Vagy: bekapcsolod az FTP-t, és mondjuk egy ForkLiftből, FTP kapcsolattal is eléred a CloudBoxot.

screen_shot_2015-03-26_at_11_37_59.png

De általában nem erre használják, akik megveszik. Általában arra használják, amire én is fogom: beteszik a tévé mellé, becuppantják az Ethernetet a kijelzőbe, és máris megjelenik a merevlemez tartalma a kijelzőn. Zene, film, képek. Telerakhatod filmekkel, a mozi megjelenik 1080p-ben, te meg csak hátradőlsz és lejátszod. Kipróbáltam, több száz filmmel felmásolva is röccenésmentesen indult az indítás, tekerés, minden.

p1270691.JPG

Itt van azonban egy kis bibi: csak wifin keresztül, vagy Ethernet kábellel lehet hozzáférni az eszközhöz. Tehát ha kábeles összeköttetéssel szeretnéd elérni mondjuk a MacBookodról a cuccot, csak Apple Thunderbolt–gigabites Ethernet adapterrel lehet: enélkül csak az marad, hogy rácsattintod a CloudBoxot a routerre, és hálózati eszközként éred el.

Kompatibilis Xbox 360 és Playstation 3-mal is. A kompatibilis hálózati protokollok: SMB, AFP, FTP, SFTP Web Access: HTTP, HTTPS, Apple Bonjour, BitTorrent, DHCP, Apipa. Ha beállítjuk számára az SMTP szervert, emailben értesít a kritikus hőmérsékletről, a róla elindult letöltésekről és a biztonsági mentés befejezéséről.

Szóval elég sok mindenre használható.

Ha mindig egy ilyen egyszerűen konfigurálható cuccot szerettél volna, amiről lejátszhatod a médiafájlokat, vagy amit a család tagjai elérnek, érdemes megismerkedni ezzel az eszközzel. Hátrányaként az SSD-khez szokott fülünknek kissé hangos működést (nincs benne ventilátor, csak kattan időnként egyet), a kikapcsológomb működésképtelenségét (lehet hogy hibás cucc került hozzám, vagy egyszerűen nem kell kikapcsolni), és az USB-hozzáférés hiányát mondanám. Egyébként meg szép, elegáns, könnyen kezelhető és nem terhel felesleges kérdésekkel. Csak működik.

Csak azt a videót feledném. Azokkal a SZÖRNYEKKEL.

A LaCie Cloudbox megvásárolható 2, 3 és 4 terás kivitelben az iCentre üzleteiben, 59.990, 74.990 és 89.990 forintért.

Disclaimer: az iCentre az Appleblog partnere