Amikor az Apple belevágott a sci-fibe is beillő, hatalmas új épületének munkálataiba, elképzeltem, vajon milyen fegyelem lehet majd ott. A cég, ami úgy készíti el a termékeit, hogy azokon egy századmilliméterrel elcsúszott bármi sem lehet, és ahol a határidő betartása létfontosságú, vajon hogyan birkózik meg egy építkezés bizonytalanságával? Hogyan viszi át az akaratát egy ilyen projekten?

campus_1.jpg

Most úgy látszik, ez nehezen sikerül neki: a Silicon Valley Business Journal híradása szerint a két építő fővállalkozó, a DPR Construction és a Skanska USA kiszállt a projektből. Pontosabban felmondtak nekik, nem hinnétek el, mennyire klasszikus építőipari jelenségre hivatkozva:

  • a költségek folyamatos emelkedése az eredeti tervhez képest
  • a tervezett átadás folyamatos csúszása

Úgy tűnik, az Apple-t sem kíméli az a jelenség, ami mindenhol jelen van, ahol elkezdenek alapot önteni. Bebizonyosodni látszik az a tételmondat, amit a házam egy éve tartó építése során felállítottam, és amit most az Apple is bebizonyított:

az építőipar szarik a profizmusra.

Valami váratlan mindig történik, és ezek általában nem Kinder Surprise szintű meglepetések. Nem örülsz nekik, fogalmazzunk úgy.

Egyébként egy ilyen építkezésnél a fővállalkozók kirúgása nagyon merész húzás. Oké, egy fokkal rosszabb lenne, ha ez közelebb történik az építkezés végéhez (egy budapesti irodaháznál végigkísértem egy ilyen sztorit előző életemben, amikor ilyesmivel foglalkoztam), de a garancia, a felelősség utólagos megállapítása nagyon nehéz, amikor egy projekten váltogatják a cégeket. És most jön majd az a rész, amikor az új cég felvonul, és úgy kezdni:

hát ezt a tré munkát nem lesz könnyű folytatni.

De nem tudni egyelőre, ki merné ezt bevállalni. Nekünk ugyan van egy felújítással, építkezéssel foglalkozó cégünk, a Menőlakásom.hu, de megmutattam a látványterveket Misinek, az építésszervezőnek, aki azt mondta, hogy ha egy mód van rá, ő ezt kihagyná. Úgyhogy nem pályázunk.

Az Apple eredetileg 2015-ben akart beköltözni az űrhajóba. Most nagyon szerencsés forgatókönyv kell a 2016-os készre hozáshoz, és mivel egyelőre az építkezés beragadt, inkább a 2017 a valószínű. Szerintem lesz még abból 2018 is.