Ezt már régóta találgatjuk itt a blogon, és nem nagyon sikerült még rájönnünk. Annyira nem, hogy Csaba szerint egyenesen nem is lesz ilyen termék.

Pedig úgy tűnik, jönnek. Sőt, már a kódszámukat is tudni vélik: J98 és J99-ként hivatkoznak rájuk "odabent" a pletykák szerint, és multiuser logint, és egyszerre több alkalmazás kezelését hozhatják el, az nyomásérzékeny kijelző mellett.

Oké, valamire azért nyilván jó lenne a kütyü. Egy Force Touch-os kijelzővel felszerelt nagyfelbontású, azonnal reagáló tabletre vannak, akik rögtön állva tapsolnak:

a grafikusok, festők imádnák.

Az élőben iPadről közvetített rajz-show-t megvalósító művésszel, Papp Norberttel beszéltem nem is olyan régen, aki elmondta, hogy sok más tabletet is kipróbált korábban, de az iPad vált be neki. Pontosság kell, és gyors válaszidő. Megkérdeztem tőle, mit szólna a Force Touch-hoz. A nagyobb kijelző, a felbontás növelése természetesen mindig jól jön, de nem volt egyértelmű a rajongás minden területen: Norbert inkább beállítja a vonalvastagságot előre, a styluson. "De ki kell próbálni, lehet hogy ez jó lenne" - tette hozzá.

Azt viszont bátran kijelenthetjük, hogy az Apple nem fog a képzőművészek kedvéért kiadni egy 12 colos iPad Prót, akkor sem, ha Norbertet végül meggyőznék.

Mi van még a tarsolyban? Alkalmazásokat (vagy ugyanannak az appnak több képernyőjét) egymás mellett futtatva, a kijelzőt felosztva, felezve-harmadolva (vízszintbe forgatva értendő persze). A Microsoft már régen megoldotta ezt a feladatot, és állítólag az Apple is ki akarta adni az iOS 8-cal a ficsört, de nem merte. Valami nem stimmelt a felhasználói élményben, ezért bennhagyták a projektet a tervezőasztalon.

ipadprosplitx.jpg

Azt mondjuk el tudom képzelni, hogy az Apple ennél többet adna. Nem csak a kijelző felosztásával és a többfelhasználós bejelentkezéssel valósítanák meg az iOS prósodását, hanem kitalálnának egyéb képességeket is. Hogy a 12-es iPad és a 12-es MacBook ne csak méretben, hanem a használhatóság szempontjából is közelebb kerüljön egymáshoz.

Vegyük észre, hogy itt valami olyasmi történik, amiről már négy évvel ezelőtt beszéltünk. Az OS X és az iOS lassan összeér. Csak épp Apple-módra, vagyis nem csak a szoftverekkel, a hardverekkel lekísérve, hanem pont fordítva. A hadsereget a hardverek vezetik, és a szoftverek kiszolgálják az UI által adott lehetőségeket, valamint a felhasználók által támasztott igényeket.