Végre nem gigahertzekről meg formaterv-lopásokról szól a verseny. Ideológiai háború indul, ma, Baselben. Kezdődik az idei Baselworld óra- és ékszerkiállítás, amin bemutatkozik egy nagyon fura szerzet:

Egy Tag Heuer black Carrera, amibe az Intel chipet, a Google pedig szoftvert szállít.

tag-heuer-carrera-calibre-1887_ceramic-bezel_43mm_car2a10_ba0799_2.jpg

Egy okosóra, ami pontosan azt tudja majd, amit az okosórák legtöbbször nem: hagyományos kinézettel, ékszerként képes funkcionálni. Olyan ízléssel, ami évszázadok óta fejlődik, és amit nem lehet egy csapásra kitörölni. És egy fontos felirattal: Tag Heuer.

Amikor az Apple Watch-ot bemutatták, a Hermes és a Patek Philippe gyorsan reagáltak a hírre, leszögezve, hogy nekik sosem lesz okosórájuk.

Ha egy Patek Philippe-et veszel, egy időtlen műalkotást vásárolsz. Ez olyan, mintha azt mondanád az embereknek, hogy többé ne vegyenek festményeket, hanem tévét, ami kivetíti a képeket.

- mondta a Patek Philippe elnöke, Thierry Stern.

Ennek ellenére elindult valami, mozgás van az erőben. A Tissot bejelentette a napokban, hogy piacra dob egy napelemes, érintőképernyős órát, és most a Tag Heuer, az Intel és a Google szerelemgyerekét várjuk. És ezt annak köszönhetjük, hogy az Apple-nek volt arca 10 ezer dollárért meghirdetni egy arany okosórát. Egy olyan eszközt, ami néhány év alatt elavul, így csak az veszi meg, aki megteheti, hogy akkor újra beruházzon egy hárommilliós darabra.

Ami önmagában egy elég erős státuszszimbólumot eredményez, ha meggondoljuk. Keményebb, aki arany Apple Watch-ot vesz, mint aki egy "időtlen műalkotást" hord.

Szóval az egyik oldalon ott van az Apple, aki azt mondja, modern dizájn, funkcióközpontú kialakítás, és máris el lehet adni húszmillió darabot. A másik oldalon ott van egy szövetség, ahol a dizájnt és az óraszerkezetet egy régi motoros hozza, míg a technológiát a modern cégek szállítják.

És simán meg is bukhatnak mindketten. Kiderülhet, hogy az emberek nem akarják összekeverni az “időtlen műalkotásokat” az okosórákkal, és ha mindkettőre vágynak, mindkettőt megveszik. Technológiát és ékszert, egymástól függetlenül. És megbukhat az Apple is, mert kiderülhet, hogy a dizájnjuk tökéletesen idegen az órákat kedvelők körében (bár, mint korábban írtam, nem az órákat kedvelő emberek a célcsoport, ennél tágabb a kör).

Nagyon sok helyen olvastam, hogy az Apple Watch nem szól bele a hagyományos órák piacába. Még meg sem jelent, máris megtette.

update: a három cég hivatalosan is bejelentette, hogy jön az első luxus Android Wear, de semmi egyebet nem tudni egyelőre. Ár, megjelenés, minden bizonytalan egyelőre.