Amikor Tim Cook a berlini Apple Store-t látogatta meg, egy alkalmazott megkérdezte, akadélymentes lesz-e az Apple Watch. Cook ezt válaszolta:

Röviden: igen. Az általunk készített termékeket mindenki számára elérhetővé akarjuk tenni. Ez nem egy olyan dolog, amivel kapcsolatban a megtérülést számolgatjuk. Leszarom, milyen a megtérülés.

Ennél többet egyelőre nem tudni. Azaz mégis, nemrég írt nekem Torma Zsolt, vak iOS-fejlesztő, hogy megtalálták a szoftverben a jelent az akadálymentesítésre. Egész pontosan ezt írta:

Minden vizuális elemet egy WKInterfaceObject osztályból származtatunk le, ennek pedig vannak accessibility tulajdonságai.

Félig-meddig hivatalosan ezt az Apple oldalán is megtalálni.

Hogy ez mit jelent? Pletykák már bőven vannak arról, hogyan működik az Apple Watch azoknak, akik nem vagy nagyon gyengén látják a kis kijelzőt.

Először is kell a VoiceOver, ami felolvassa a kijelzőn található információkat. Az iOS-ben is ez működik, így akár a kijelző bekapcsolása nélkül is remekül el lehet navigálni az operációs rendszerben. A VoiceOvert a pletykák szerint a Korona háromszori megnyomásával lehet aktiválni (iPhone-on ez a Home háromszori megnyomása), innentől kezdve kétféleképp olvassa fel a szöveget a készülék: dupla kattintással a kijelzőn, vagy az óra egyszerű felemelésével (a fülhöz). A beépített hangszóró pedig már mondja is az aktuális értesítést, információt.

parb.jpg

Azoknak, akik egy kicsit látnak, egyéb segítség jöhet jól. Egyrészt a kontrasztos, nagy betűk, másrészt a zoom. Mindkettő lesz állítólag az Apple Watch-ban, kétujjas duplatapival jöhet elő a nagyító, és ugyancsak két ujjal lehet mozogni. Bár én nem tudom elképzelni, hogy két ujjal egy ekkora kijelzőn mennyire lehet navigálni, szerintem a Korona sokkal kézenfekvőbb megoldás. Ki lehet majd kapcsolni az effekteket, az átlátszó felületeket, és fekete-fehérre lehet váltani a kijelzőt, vastag betűtípusokkal az AppleVis információi szerint.

Egyelőre ennyit tudunk, de ami ezekből látszik, hogy nagyon átgondolja az óra akadálymentesítését az Apple, ahogy tette ezt annak idején az iOS-szel és az OS X-szel is. A látássérültek elmondása szerint annyira kifinomult és átgondolt ezekben a rendszerekben az akadálymentesítés, ami csak a kifejezetten erre a piaci területre dolgozó fejlesztőknél tapasztalható. Attól tehát nem kell félni, hogy a cupertinóiak valami félmegoldással állnak majd elő.