Az megvolt, amikor a kilencvenes években a Beverly Hills-i zsarut újraszinkronizálva adták le? És amikor leültünk a tévé elé, hogy na, most újra megnézzük, az összes szaftos káromkodás helyett valami csuhajja szólt, és noha megértettük, hogy a gyerekekre káros hatással lehet mindenféle erőszak meg csúnya beszéd, mégis egyetértettünk azzal az ismeretlennel, aki ezt mondta (és a szavakat Mark Twainnek tulajdonítja, valójában ő nem mondott ilyet):

a cenzúra az, amikor betiltjuk a steak-et csak azért, mert a babák nem tudják elrágni

Hát az Apple-nél is valami hasonló történik épp. Elkezdték szigorúan venni azt a szabályozást, hogy az appok ikonjainak, screenshotjainak és bemutató videóinak meg kell felelniük a 4+-os kritériumnak. Tehát egy nehéztüzérséget felvonultató, véres játéknak is ki kell kockáznia a fegyvereket, ha nem akarja kirúgatni magát. A Tempo screenshotjai így néznek ki például:

appstore.jpg

A Rooster Teeth vs. Zombiens így védekezett:

screenshot-rooster.png

A Gunslugs 2-t is befenyítették, hogy a screenshotokon erőszak van. Ilyen:

screenshot-ios.png

A készítők ezzel nem tudtak mit kezdeni, nem értették, mit kéne kikockázni a pixeleket. A rajongói felháborodás után az Apple úgy döntött, mégis maradhat a fenti iszonyúan 18+-os grafika.

Volt azonban pozitív változás is az App Store szabályozásában. Például az, hogy a freemium-gyűlölőknek is kedveznek, külön kiemelik, ha egy játékért egyszer kell fizetni, aztán mehet a game. A Feautured szekcióban gyűjtik azokat a játékokat, ahol nincs in-app-purchase, vagyis nem húzhat le a program újabb és újabb pénzekkel, ahogy kezdesz addiktálódni.

britishgaming_2015-feb-12-e1423774517721.jpg

További változások:

  • 2 helyett 4 gigabájtosak lehetnek a leadott programok az App Store-ba.
  • Korábban az Apple kitiltotta a Store-ból a MassRoots nevű, marihuánával foglalkozó appot, most megegyeztek a készítőkkel. Amennyiben csak ott árulják a programot, ahol a fű legális, maradhatnak.