Az EFF, vagyis Electronic Frontier Foundation a digitális jogokkal foglalkozó, nonprofit szervezet. Olyat tudtunk meg róluk, amit általában senkiről nem tudunk meg:

Elolvastak egy szerződést, és nem írták alá.

A szerződés az Apple fejlesztői megállapodása, amit mindenkinek el kell fogadni, aki az App Store-ban jelentetne meg alkalmazást. Ők is meg akartak jelentetni egyet, de aztán kiakadtak a híres cupertinói regulákon. Egy blogposztban kifejtették, pontosan miért tartják elfogadhatatlannak az Apple szabályozását, és miért döntöttek úgy, hogy akkor csak Androidon jelennek meg. Ezek a pontok voltak fájóak számukra:

Nyilvános közlemények tilalma: noha a szerződés pontjai nem tartoznak a bizalmas információk körébe, mégsem lehet nyíltan beszélni róluk.

A reverse engineering tilalma: még akkor is tilos a visszafejtés, amikor a szerzői jog törvény egyébként lehetőséget ad rá, mint fair use tevékenységre.

Csak az App Store: az Apple SDK-jával készült appok kizárólag az App Store-on keresztül terjeszthetőek, az Apple viszont visszautasíthat egy alkalmazást, akár indoklás nélkül is.

Nem lehet hozzányúlni semmilyen Apple termékhez: a jailbreakről szóló rész megtiltja, hogy bármilyen Apple-terméket megbütyköljön (akármilyen indokból) a fejlesztő a későbbiekben, vagyis nem csak az iPhone-ra, iOS-re vonatkozik ez a rész.

Biztonság: minden biztonsági frissítést előbb az Apple hagy jóvá, ami kritikus patch-eknél probléma lehet, hiszen nem tud azonnal beavatkozni a fejlesztő.

Kill switch: ahogy Steve Jobs is megerősítette évekkel ezelőtt, az Apple a felhasználók által feltett programokat bármikor kinyírhatja, megvonva a tanúsítványt az adott apphoz.

A kifogásolt rendelkezések egy része 2010-es, úgyhogy az EFF valószínűleg most olvasta el először a szerződést. Szerintem kábé így lehettek a dologgal:

kep_2.jpg