A 9to5Mac gyanúsan jó minőségű és pontos mockup képeket szerzett meg (vagy készített) a várva várt, rejtélyes 12 colos MacBook Airről, amiben állítólag még ventilátor sem lesz.

Meg sok más sem, az új gépeket is tesztelő belső informátorok szerint. Lássuk.

silvergray-copy.png

keyboardgray-copy.png

Ezeken a képeken láthatjuk, hogy az új Air billentyűzete elér egészen a gép pereméig. A billentyűzeten más változás is látható: a kurzor-pozíciógombok megváltoztak, a kikapcsológombot meg elég szerencsétlen helyre rajzolták. Az ESC helyett folyton sleepbe küldjük így a gépet.

De a trackpadet is kimaxolják állítólag, szélességre kábé a 11 colos modellt hozza, de magasabb lesz annál, egészen a billentyűzet alját nyaldosva. Ja, és nem lesz kattintható gomb rajta, a vékonyítás áldozatává válik a klikk.

Látható még négy hangszórónyílás is, ami egyúttal a hűtésről is gondoskodik, kiengedi a házból a melegebb levegőt. Ugyanis ebben az Airben már nem lesz ventilátor.

 

comparison-copy.png

Fent látható az új Air a mostani 11-es és 13-as modellek mellett. Rögtön feltűnik, hogy a 12-es gép a 11-es szélességét és magasságát kapná meg nagyjából. Egy picit magasabb, és ugyanennyivel keskenyebb lenne. A magasabb felbontású monitor körül ezáltal vékonyabb a keret.

Mivel azonban keskenyebb lenne a gép, mint 11-es Air (ami még épp teljes méretű billentyűzetet kapott), az új laptop értelemszerűen kissé összezsúfolt keyboarddal jönne a világra. Itt látható, hogyan oldaná meg ezt az Apple.

keyboardspacing-copy.png

Maga a gép nagyon vékony, itt látható, hogy egy 11-es modellhez képest mennyivel. MacBook Stealth-nek nevezik állítólag cégen belül.

profilecompare-copy.png

E mellett megtartaná a kissé összeszűkülő, csepp formáját, de a teljes unibodyt át kellett szabni, újra kellett tervezni ehhez a géphez. Így persze sokkal könnyebb is, mint az elődök.

profilel-r-copy.png

A fenti képen valami nagyon feltűnő: egy mini jack és egy Type-C USB port látható rajta, semmi más. Ami azt jelenti, hogy nincs se Thunderbolt, se SD-kártyaolvasó, se Magsafe töltő.

Igen, így van, nincs külön töltő a rajzokon.

A Type-C USB ugyanis amellett, hogy vékony, meg szimmetrikus, további előnyökkel is jár. Maximum 10Gbps, amivel külső kijelzőknek is kiszolgálhatunk. Ráadásul 20 Voltot (100W) és 5 Ampert tud, elvileg alkalmas arra, hogy töltse az alacsony fogyasztású laptop akksiját is.

Ne is mondjátok, ez számtalan problémát felvet. Az egyik, hogy a Magsafe rohadt jó, számtalanszor mentette meg a gépemet a totálkárosra töréstől. Nem lenne jó egy USB-vel helyettesíteni.

A másik, hogy ne már: egy port? A táskában meg viszem magammal az elosztót, hogy normálisan használni lehessen, meg egy átalakítót, hogy a sima pendrive-ot is használhassam? Ha meg nincs nálam elosztó, akkor felváltva töltök, olvasok be a külső merevlemezről és használom az egeret?

Én azt mondom, hogy már egy ideje elértünk ahhoz a ponthoz, amikor a további kicsinyítés vékonyítás miatt többet kell szívni, mint amennyit az hoz a konyhára. A kattintható trackpad, a hagyományos méretű USB, a Thunderbolt, a Magsafe töltő, az SD-kártyaolvasó, a teljes méretű billentyűzet hiányát ide sorolom.

Persze, meg lehet szokni, de miért cserébe? Fél centikért szélességben? Milliméterekért vastagságban?

Nem akarok ünneprontó lenni, mert a fenti gép amúgy még tetszik is, és tényleg brutális lehet használni, megfogni, dolgozni rajta, és sosem hallani a ventilátor zúgását, nem érezni a melegedést. De ha mindezért ilyen sok mindent fel kell adni (nyilván a teljesítmény mellett), akkor én maradok a jó öreg, bevált szériáknál.

De gyorsan hozzáteszem: ez egyáltalán nem biztos, hogy az idén megjelenő 12-es MacBook Air terve. Illetve nem biztos, hogy ez valósul majd meg a végén. Sőt lehet egy totális kamuszivárogtatás, én már várom, hogy az Apple mikor lep meg minket egy ilyennel.