Még mindig a 128 gigás MacBook Airemet püfölöm, és ennek megfelelően rendszeres probléma a tárhely. És mivel az Apple még mindig erősen hisz a 128-as SSD-kben, a problémámmal nem vagyok egyedül. A leveleimmel tömött mappák mindig hatalmasra nőnek, így a régi levelek irtása és a restart is gyakran látott vendég, utóbbi a swapfájlok törlése miatt szükséges.

Szóval a következő gépem hamarosan egy 256-os MacBook Air lesz, de az sem akkora, hogy ne kelljen mellé egy külső merevlemez. Az előző, egy MyBook viszont pont most telt be. Szóval újat kell vennem.

Nekem ezzel kapcsolatban három fő elvárásom van: 2,5 colos kivitel, hogy ne kelljen külön áramforrásra tenni, USB 3-as csati, és a megbízhatóság.

Négy versenyzőt vizsgálgatok a shopunkban:

Toshiba StoreE Basics, USB 3.0, 2.5, 500GB, 5400 RPM

6694.jpg

A jó az benne, hogy olcsó, és emellett minden elvárásomat teljesíti. Kicsi, USB-ről megy, USB 3-at tudja, 15 dekás, elfér. Viszont csak 500 gigabájtos, ami egyébként nekem sokáig elég lenne, egy-két évig kihúznám vele még most is, úgy hogy nem kell odafigyelnem a takarítására.

Ár: 17.830 Ft

Megvásárolható itt.

Seagate/Samsung M3 Portable 1TB, USB 3.0, 5400 RPM

SeagateSamsung_M_Portable_TB_USB_kulso_merevlemez_fekete_STSHX-MTCB-i340214.jpg

Ez már egy terás, ez még tovább elég lenne, és tud mindent, amit akarok. Nem is csúnya a ház egyébként, és csak egy grammal nehezebb a Toshibánál. Megvan a váltószám: 500 GB = 1 gramm! Az ára nem sokkal több a fél gigásnál.

Ár: 21.490 Ft

Megvásárolható itt.

Toshiba StoreE Basics, USB 3.0, 2.5", 2TB

Ez meg már nekem olyan, mint az örökélet. Biztos vannak, akiknek ekkora tárhely simán kell, mert BDRipeket meg hasonlókat tárolnak, viszont erre már többet kell ráfizetni. Viszont ez sem asztali, kis 2,5 colos dög, szóval könnyen vihető a laptoptáskában bárhová.

Ár: 32.900 Ft

Megvásárolható itt.

ADATA HD710

4138.jpg

Na, ez meg azoknak, akiknél fontos a strapabírás: víz- és ütésálló merevlemez, szóval akár a strandon lehet vele focizni, és nem baj, ha beleesik a vízbe.

Ehhez képest nem is drága, lehet hogy el is viszek egyet tesztelésre, és megnyúzom kicsit, mennyit bír. Na jó, nyilván nem extrém helyzetekre tervezték, hanem a “hoppá, hát nem leesett a földre?” esetektől, meg a “hoppá, hát nem áztattam épp a lábam, amikor leesett?” szitukra.

Ár: 25 ezer forint körül vannak az egy terásos, 19.170 az 500 gigás

Kaphatóak itt.