Az iPad Air 2 leírásában láthatunk egy ilyen, jelentéktelennek tűnő mondatot:

In addition, the cellular model lets you choose from a variety of carriers and flexible short-term plans. So you can make fast connections, even when you’re on the go.

Hogy ez mit jelent, arról a hwsw-n olvashatunk egy írást Koi Tamástól. Röviden:

szoftveres SIM

Screen Shot 2014-10-17 at 15.36.56.png

A szoftveres SIM megoldás abból áll, hogy egy beágyazott chip felülírható információkat tartalmaz a szolgáltatókról, ezért pár másodperces folyamattá redukál egy szolgáltatóváltást. Plasztik SIM-kártya meg egyáltalán nem is kell.

Az Apple idestova négy évvel ezelőtt kezdte el a technológia fejlesztését az egyik legnagyobb SIM-gyártóval, a Gemaltóval közösen, a megoldás lényegében egy beágyazott chip, ami egy újraírható flash-memóriával párosul, illetve az egész rendszer kiegészül egy nem írható ROM-területtel is. A ROM tartalmaz minden olyan információt, ami a készülékkel, az azonosítóval és a biztonsággal kapcsolatos, kivéve azokat, amik szolgáltatóspecifikusak, ezek a flashmemóriába kerülnek.

Ez a megoldás ugyanazokat az azonosítási folyamatokat végzi el, mint amit egy új SIM behelyezésénél végigélhetünk, csak nem kell hozzá új SIM.

Mit jelent ez? Azt, hogy megnő az igény a számhordozásos szolgáltatóváltáshoz. Ha észrevesszük, hogy egy másik szolgáltató jobb árakat kínál ugyanazért, azonnal válthatunk, nincs előttünk a szolgáltatóváltás réme, amibe már csak azért sem fogunk bele, mert a francnak sem kell a nyűg. Azonnal válthatunk.

Ebből meg az következik, hogy megnő az igény a rövid távra szóló kötöttségekre, az egy meg két éves hűségnél rövidebb időtartamú vállalásokra. Vagy - végre - pontosan tisztában leszük a két éves hűségnyilatkozat pénzbeni értékének.

Ez nem érhető el nálunk, egyelőre csak három amerikai (Sprint, T-Mobile, AT&T) és egy európai (az angol EE) szolgáltató hálózatával működik. A kulcsszó: egyelőre.

Tamásnál jobban mi sem zárhatnánk a gondolatmenetünket:

Annál is inkább, mivel az Apple tervei szerint a szoftveres SIM ott lesz a következő generációs iPhone-okban is, ami azt jelenti, hogy már pár éves távlatban több tízmillió olyan eszköz kerülhet forgalomba, ami támogatja ezt a technológiát. Azt egyelőre nem tudni, hogy a versenytárs készülékgyártók számára a soft SIM technológia elérhető lesz-e és ha igen, milyen formában.

Az Apple iparági befolyását ezzel együtt jól jelzi, hogy a cég korábban sikeresen nyomta le a teljes mobilszakma torkán a SIM-ek két új generációját is, a microSIM-eket és a nanoSIM-eket, igaz, ezek csak formátumukban különböztek a korábban használt plasztikoktól, a technológiai alap továbbra is az a több évtizedes rendszer volt, amit a GSM-szabványban lefektettek.

Tamás, köszönjük. Berry nekünk olyan, mintha a testvérünk lenne.

Minden másról Csaba beszélt a videójában tegnap, még mindig nagyon ajánlott megnézni: