Végre magához tértek a pletykagyárak a tényleges információözön okozta első sokkból, és újra nekiálltak, hogy befoltozzák a lyukakat.

Mennyi memória kerül az órába? Mennyibe kerül majd az aranyozott modell? Ki gyártja mindezt? Ezernyi kérdés, sokkolóan megválaszolatlanul.

Timothy Arcuri a Cowen and Companytól végzett egy kis piackutatást, ami azt jelenti, hogy információkat szerzett a gyártóktól, alvállalkozóktól. Seggére vert egy kis pénznek, na. Azt tudta meg többek között, hogy az Apple Watch standard kiépítésben 4 gigás háttértárral érkezik, de lehet kérni 8 gigás verziót is.

10407-2636-c614654cf83107d7b312743e6b2a05cea61e6396_large_2x-l.png

Bekerül még a házba az iPhone 5s-ből ismerős Broadcom BCM43342 wireless kommunikációt végző chipkombináció is, ami egyébként GPS egységet is tartalmaz. Ami azért fura, mert az Apple állítása szerint a GPS helymeghatározáshoz iPhone-hoz kell csatlakozni. Vagy nem kerül ez bele végül, vagy az Apple korlátozza a hozzáférhetőséget, hogy ne szívja le az óra akksiját a navigáció.

A memóriát a Samsung, a Hynix and Micron szállítja, 512 megabájt kerül bele. Igen, a Samsung továbbra is fontos beszállító marad, sőt a pletykák szerint az iPhone 6 A8-as SoC-inek negyven százalékát még továbbra is ők hozták, annak ellenére, hogy az Apple a TSMC-re változz hivatalosan.

Még ennél is fontosabb, hogy eddig csak a kezdőárat ismerjük: az Apple Watch Sport alu-üveg kialakítása 349 dollárról indul, ami kábé 120 ezer forintnak felel meg, ha itthon kezdik árulni. De mennyi lesz a rozsdamentes acél változat zafírkristállyal, vagy a 18 karátos arannyal megspékelt Apple Watch Edition?

John Gruber így gondolja:

  • Apple Watch Sport: 349 dollár (120.000 forint)
  • Apple Watch: 999 dollár (310.000 forint)
  • Apple Watch Edition: 4.999 dollár (1.500.000 forint)

Igen, nem viccel a srác, tényleg azt állítja, hogy az arany változat 5000 dollárról indul, de egyébként nem tartja elképzelhetetlennek a 10 ezer dollárt sem. Példaként a szerinte összehasonlítható Rolexeket és más, ékszer kategóriába sorolt órákat hozza, és azt állítja, az Apple-nek van ennyi mozgástere.

Én nem tudnám ezt megjósolni, de az biztos, hogy az Edition nem a geekeknek készült. Nem a tech-lover közösség emeli majd a magasba, és ezen a szinten nem is érthető, hogyan lehet ennyit fizetni érte. De az biztos, hogy az Apple-nél sok olyan ember dolgozik már a divatiparból átröppenve, akik láttak már néhány vásárlót néhány millió forintból felöltözni reggelenként. Sőt, csak ilyen ügyfeleik voltak.

Az Edition egy megkülönböztetés. Egy privilégium. Míg egy sima Apple Watch-ot talán ciki viselni ezekben a körökben, ha kiköhögtél érte tízezer dollárt, talán megengedheted magadnak, hogy ne csak az időt nézd rajta.

Ettől függetlenül én továbbra is azt mondom, hogy az Apple Watch nem fogja bedönteni a luxusórapiacot, de ha Grubernek igaza van, akkor belépnek arra a szintre. Rajta lesznek a kifutón. És jövőre először lesz igaza a anti-Apple-fanoknak, amikor azt mondják:

az Apple luxusterméket gyárt.