Nemrég jelent meg egy összeállítás, amiben az Apple mobiljának néhány rejtett fícsörét szedték össze. Jellemző, hogy a 21 elemből álló lista 5 tagja még előttem is ismeretlen volt, bár ebből az 5-ből 2 nem működik, és van néhány Magyarországon teljesen értelmetlen képesség, például hogy Siri képes felolvasni a leveleidet (angol kiejtéssel, érted). Akadtak már általunk is sokszor bemutatott funkciók, például az, hogy a fotógombot lenyomva tartva egymás után több kép is készíthető (iOS 7 fícsör), vagy hogy a hangosítógombbal is lehet exponálni, esetleg hogy Siri megtanítható a szavak helyes kiejtésére.

De volt néhány egészen hasznos okosság, ezekkel kapcsolatban végeztem egy felmérést, és kiderült, hogy a baráti körömben egyáltalán nem olyan magától értetődő ezek létezése, mint hittem, szóval tessék, itt vannak a kedvencek:

1: Visszavonás rázással

IMG_1320.jpg

Őrült hasznos funkció, rendszeresen használom: ha véletlenül kitöröltél valamit, amit nem szerettél volna, vagy bármi visszavonandó hibát követtél el, rázd meg a telefonod, és visszavonod a parancsot.

2: Elalvás zenére

ido.jpg

Na ez új volt: az időzítő remek kis műszer, be tudod állítani neki, hogy ha lejárt a visszaszámlálás, azt milyen módon adja a tudtodra. De egy alsó, elkülönített menüponttal arra is ráveheted, hogy a beállított idő eltelte után állítsa le a játszott zenéz. Aki csak úgy tud elaludni, hogy hallgat valamit, de nem akarja, hogy egész este szóljon a Rick Astley, annak itt a tuti megoldás.

3: Lassítani a videólejátszásban a keresést

IMG_1323.PNG

Egy hosszabb videónál nehéz megtalálni a vékony csúszkával a megfelelő pontot, túl nagyok az ugrások. De ha rajta tartod az ujjad a pozíciójelző ponton, akkor egy másodperc múlva széthúzza a képkockákat az iOS, így sokkal precízebben tudod megtalálni a keresett jelenetet.

4: Csekkolni az üzenetek érkezési időpontját

cbcc8c25-250e-4388-8d0e-decb8b80f2a5_medium..gif

Ez is nagyon hasznos funkció, ami mindig nagyon jól jön, ha hosszabb ideig nem nyúltam a mobilhoz, időközben beesett egy rakás üzenet és ellenőrizni akarom, hogy aktuálisak-e még. Ilyen egyszerű:

5: Vízmértékként használni az iPhone-t

IMG_1328.jpg

Vicces, hogy az iOS 7 óta elérhető a funkció, tudtam is róla, mégis mindig az iHandy Levelt használtam, ha vízszintest akartam mérni. Pedig csak annyi a dolgod, hogy az iránytű betöltése után lapozz egyet jobbra és tádám:

6: Kezd új mondatot a szóköz dupla lenyomásával

IMG_1329.jpg

Ez annyi, amennyinek tűnik: kétszer gyors szóköz egymás után kiad egy pontot és egy szóközt. Új mondatot kezdhetsz vacakolás nélkül.

7: Naptár részletes nézetben

IMG_1330.PNG

Elforgatod a telefont és máris megjelenik a hét részletes listázása: mikor mi lesz, böködés nélkül.

8: Az exponálás és az autófókusz lezárása

IMG_1335.PNG

Nézed a képet, kiválasztod azt a pontot, amit élesen akarsz tartani, ráböksz az ujjaddal és rajta is hagyod egy ideig: ezek után akármit csinálsz a mobillal, mindig annak az egy pontnak a távolság-, és fényadatai lesznek a mérvadók a fotó elkészültéig.

9: Végződés hozzáadása egyszerűen:

IMG_1331.PNG

Beütöd, hogy Appleblog.blog (és nem azt, hogy Appleblog, mert akkor a blogunk hátán felmászni kívánó oldalra jutsz, őrült kínos), de nem akarsz vacakolni a végződéssel: nem is kell. Nyomva tartod az ujjad a ponton és azonnal felkínál egy rakás lehetőséget az iOS.

10: A vázlatok gyors elérése

IMG_1332.jpg

A másik, amiről én sem tudtam: ha nyomva tartod az ujjad az új üzenet készítése-gombon, akkor egyenesen a vázlataidba kerülsz. Annyi vázlatot találtam, hogy elszégyelltem magam.

Ha szeretnél elsőként értesülni a legfontosabb Apple-hírekről, akkor like-old az ÚJ, LÁZADÓ facebookos oldalunkat, az Almalé és Kungfut. Egyébként közel ugyanekkora buli, ha Twitteren vagy ha rss-en követtek.