Nagyon úgy fest, hogy az év hátralévő részét már a meglévő termékkínálattal kell kibekkelni, sőt, ha hinni lehet a legújabb híreknek, 2015. nyaránál előbb nem lesz itt komoly termékfrissítés, már ami a processzort illeti: az Intel kénytelen halasztani az új csipnek, a Broadwellnek a premierjét, és idén csak egy olyan verziót dob piacra belőle, ami tabletekbe és egyéb apróságokba való.

A MacBook Air processzorát leváltó U-sorozat céldátuma alapján legkorábban jövő februárban frissülhet a szupervékony laptopcsalád, míg a MacBook Prók 2015. nyarán kaphatják meg a Broadwelleket. Állítólag a gyártástechnológiával van a baj: a Broadwell főként abban különbözik a jelenlegi Macintoshokban is használt Haswelltől, hogy 22 nanométer helyett 14 nanométeren gyártják, amivel már a fizikai határait feszegeti az Intel. És ilyenkor akadhatnak kisebb problémák, csúszások a tervekhez képest, vagy váratlan galaxisösszeroppanások.

design_unibody2_1.jpg

Ha egyben marad az univerzum, egy év múlva már piacon is lehetnek az új Macek, amik egyébként nem lesznek olyan nagyon sokkal gyorsabbak, mint a mostaniak - a legújabb hírek egyébként tökéletesen egybevágnak a februári elemzésemmel, először akkor írtuk meg, hogy 2014-et már nagyobb teljesítményugrás nélkül kell átvészelni. És pontosan ebben a cikkben vetettük fel azt is, hogy a MacBook Air család teljesítménye már 2013-ban sem nőtt jelentősen, szóval a szupervékony laptopok sebessége 2012. júniusa és 2015. februárja közt várhatóan semmiféle növekedést nem fog felmutatni.

Három év! Őrület!

Persze a laptop fejlődött, hiszen azonos teljesítmény mellett érezhetően nőtt az üzemidő, de ez a fajta állandóság mutatja egyben azt is, hogy határhoz érkeztünk: a felhasználók többségének még az Apple leggyengébb laptopjának a sebessége is elég, annyira, hogy éveken keresztül nem érzik szűkösnek a kereteket, tömegtermelési szempontból tehát meg is szűnt az igény a folyamatos teljesítménynövelésre: ilyesmit csak a profik keresnek. Egészen addig persze, amíg meg nem jelennek új, teljesítményigényes felhasználási lehetőségek, úgymint folyamatos beszédre képes mesterséges intelligencia, világelpusztítás, Skynet. Ezek azonban jelenleg még alig látszanak.

Ez persze nem jelenti, hogy a laptopok vagy a MacBookok fejlődési lehetősége megállt, az Apple sok mindent kitalálhat annak érdekében, hogy versenyképessé tegye a laptopjait, csak ezeknek nem lesz sok közül a processzorokhoz. Vagy mégis: tavaly decemberben készítettem egy tesztet, amiben az iPadek teljesítménynövekedését vizsgáltam, és ebből kiderült, hogy az Apple mobilprocesszorai őrületes ütemben másztak rá a hagyományos csipek nyakára.

 

Ha tényleg csúszik a Broadwell, és ha idén hasonlóan nagyot ugrik az új iPhone-processzor, az A8-as az A7-eshez képest, mint amekkorát tavaly láttunk, akkor már most megvalósulhat az, amit én csak 2015-re vágytam: az Apple lenyomja az Intelt a hordozható szegmensben.

ipadvsair.001_1.jpg

Szóval a fentiek fényében már egyáltalán nem tűnik scifinek egy Apple processzorra épülő MacBook Air a közeljövőben.

Ha szeretnél elsőként értesülni a legfontosabb Apple-hírekről, akkor like-old az ÚJ, LÁZADÓ facebookos oldalunkat, az Almalé és Kungfut. Egyébként közel ugyanekkora buli, ha Twitteren vagy ha rss-en követtek.