Az iOS 8-cal az Apple megváltoztatta a metódust, amivel az iPhone és az iPad kommunikál a környező wifi-eszközökkel. A lépés célja, hogy korlátozzák a felhasználókról gyűjtött adatokat.

Screen Shot 2014-06-21 at 11.16.39.png

Állítólag vannak ugyanis olyan cégek, akik különböző helyekre telepítenek wifi hubokat, amik kizárólagos célja az információgyűjtés. Egy átlagos wifi router nem tárolja el, hányan, mikor próbáltak csatlakozni hozzá, ezek azonban igen. Megjegyzik, mely készülékek haladtak el mellettük, ezekből és egyéb információkból aztán valamiféle eladható adathalmazokat készítenek.

Amikor ugyanis az iPhone-unk wifihálózatot keres, a MAC címét (egyedi hardveres azonosítóját) is körbesugározza, hiszen ez a része annak a handshake folyamatnak, ami a hotspot és a készülék között végül egy sikeres kapcsolódást eredményezhet. Ez azt jelenti, hogy a környezetünkbe küldözzük ki az egyedi készülékazonosítónkat, amivel ugyan minket személy szerint nagyon nehezen lehet azonosítani, mégis értékes információ a piackutatóknak.

A mostani változtatással annyi történt, hogy a telefonunk nem feltétlenül a valódi MAC címét küldi körbe a környezetének. Amikor már a tényleges összekapcsolás folyamata zajlik a telefon és a wifi-hálózat között, az iOS vált a valódi azonosítóra (a router oldali MAC filterek tehát elvileg működhetnek tovább). Így lehet, hogy két ponton egész más MAC címet látnak a hálózati eszközök, mégis ugyanaz a készülék van a handshake mögött. Vagy épp ugyanazt a MAC címet látják, mégis két különböző felhasználó járt arra.

Az Apple tavaly megtiltotta az App Store fejlesztőknek, hogy a programjuk segítségével MAC címeket gyűjtsenek a készülékekről, így már nem jelent potenciális veszélyt, hogy a két forrásból származó adathalmazt összefésüljék. A Big Data nagy üzlet, és látszólag ártatlan információkat csipeget mindenki innen-onnan, amik összeadva nagyon is használható marketing célokra. Az Apple ezzel helyezte szembe magát, elég egyértelműen.

Figyelem! Ha szeretnél Facebookon értesülni a posztjainkról és egyéb dolgainkról, akkor az Almalé és Kungfu oldalát lájkold. Egyébként ugyanezt Twitteren vagy rss-sel tehetitek meg.