A Microsoft tegnap bemutatta az új Surface Pro családját, így demonstrálva, mennyit is nyom a termék:

sur.png

Nem kevesebbet állítanak vele, minthogy megtalálták a tablet és laptop párosának egyszemélyes kiváltóját, hiszen a Surface Pro 3 a "legvékonyabb Intel processzorral szerelt termék a piacon". Könnyű, úgy használható, mint egy tablet, miközben akár Core i7-tel is lehet kérni, ami már teljesítményben is hozza azt, amit egy asztali rendszernek kell.

A Microsoft tehát továbbra is arra esküszik, ahol az első iPad előtt tartottunk: izomhardverek asztali oprendszerrel és érintőképernyővel. Az evolúciót a vastagságban és a súlyban találjuk, a hátrányt pedig ott, hogy a legújabb Surface Pro is ventilátorokkal nyomja ki a hőt a házból. Igaz, állítólag csendesen, de azért ezek a processzorok terhelés alatt tudnak tűzoltásra okot adó helyzeteket produkálni. A termékért felelős igazgató, Panos Panay azt ígérte, nem tettek kenyérpirító funkciót a tabletbe.

Ha e mellé tesszük, hogy az (egyébként harmatgyenge) pletykák szerint a Mac Book Air egy külön oldalága születhet meg nemsokára, ARM alapú processzorral, akkor azt érezhetjük, hogy kicsit feje tetejére állt a világ. A tableteket Core i7-tel látják el, hogy ne kelljen laptop, a laptopokat meg ARM-mal, hogy ultraalacsony fogyasztást és ventilátormentes kialakítást érhessenek el. Összekeveredtek itt a dolgok, és ha engem kérdeztek, a ventilátormentes laptopnak több értelmét látom, mint a nagyteljesítményű tabletnek.

Az viszont biztos, hogy a Microsoft és az Apple nem akad össze ezen a fronton. Látszik, hogy előbbi az Intel-rendszerek optimalizálásában hisz, míg az utóbbi saját házon belül próbál kifejleszteni egy MacBookba való ARM-alapú SoC-et.

Ha végül sikerül nekik, úgyis megkapják, hogy már megint nem tettek le az asztalra semmi érdemlegeset, csak meglévő technológiákat használtak. De én azért örülnék neki.