“The first billionaire of hip-hop is right here in the motherfucking West Coast” - nyilatkozta nemhivatalosan, egy partin berúgva az Apple következő aligazgatója, Dr. Dre.

És ez egy nagyon fontos mondat, ilyen laza tagja az Apple igazgatói csapatának még nem volt. Ez azért nem az a “can’t innovate anymore my ass” stílus, amit Phil Schiller eresztett meg tavaly egy keynote-on, kissé bátortalanul, félszegen. Eddig az volt a legdurvább.

dre.jpg

Dr. Dre-vel és Iovine-nal, vagyis a Beats Electronics-szal olyan arcokat kapott az Apple, akik nem férnek be a hagyományos keretekbe. Ez lesz szerintem a felvásárlás legfontosabb hozadéka.

Tavaly írtam már egy posztot arról, hogy mi a közös az Apple vezérkarában. Vagy Steve Jobs választotta ki őket, vagy Jobs örökségének szellemében választották ki őket. Jobs olyan emberekkel vette körül magát, akik amellett, hogy nagyon akarnak, és a saját területükön fantasztikus munkát tesznek le az asztalra, egyúttal introvertáltak, és eszükbe nem jutna szembeszegülni a vezér egójával. Akinek nagy volt a pofája, lemorzsolódott. Így aztán az Apple vezérkarában nincs egy jellegzetes figura sem. Csupa aranyos, kedvesnek tűnő ember, akik egymás között, kreatív meetingeken felemelik a hangjukat, de csak profiként, az almalogós munkaruhába bújva.

Állítólag Dre és Iovine fellép júniusban a WWDC-n, és a színpadon beszélnek az Apple-lel közös terveikről. És ahogy elképzelem ezt a beszédet, meg ezt a két csávót Apple aligazgatóként beszélni (a pletykák arról szólnak ugyanis, hogy azok lesznek), érzem a változást. Látom magam előtt, ahogy bevonul ez a két nagy mellényű, elképzelésekkel és elhatározásokkal teli faszi Cupertinóba, és megpróbálják letarolni a mezőnyt, a saját víziójukat  keresztülnyomni a cégen.

És tényleg, van is esélyük. Az egyik forgatókönyv szerint Cook pont azért döntött a felvásárlás mellett, hogy kapjon egy víziót. Hogy az iTunes arra menjen, amerre a menő streaming-szolgáltatók, és lehetőleg legyen még menőbb azoknál.

Vérfrissítést kapott tehát az Apple, de egyáltalán nem biztos, hogy ez a hasznára válik. Egyrészt simán lehet, hogy a falak túl magasak Cupertinóban, és egyéniségeknek továbbra sincs nagy mozgástér, másrészt az sem biztos, hogy a Beats tudja vagy akarja a tutit. Hiszen eddig a legnagyobb sikerük az volt, hogy eladják a céget 3,2 milliárdért, és a java még csak most jönne. Elérni, hogy ne jussanak a csendben eltűnő Lala sorsára.