Ma van a Föld napja, az Apple pedig különleges módon ünnepel:

screen-shot-2014-04-21-at-7-43-08-pm.png

Több helyen is látták Európában, Ázsiában, Ausztráliában az új, zöld levéllel ellátott logókat, amik egész héten kint maradnak, miközben a bolti dolgozók zöld pólóban szolgálják ki a vásárlókat.

Ez eddig egy kedves gesztus lenne, ami nem sokat ér. Az Apple azonban szerencsére ennél sokkal komolyabban gondolja a környezetvédelmet.

Egy teljesen új mikroszájton mutatja be a cég az eddig elért sikereit a megújuló energia és a tiszta anyagok felhasználásának terén. Szó van az új központjukról is, ami tisztán megújuló energiából táplálkozik majd, és lenyűgöző képeket láthatunk a hatalmas, 20 megawattot termelő szolárpanelekről is, az alábbi videóban Tim Cook narrációjával kísérve:

Az Apple jelenleg a céges főhadiszállásainak és adatközpontjainak energiaigényét 94 százalékban képes ellátni megújuló energiával, hamarosan meglesz a régóta vágyott 100 százalék is (2010 óta 35 százalékkal nőtt ez az érték). A következő cél, hogy az összes retail üzletük is teljes mértékben megújuló energiával ciripeljen, jelenleg 120 üzletük működik így a 400-ból.

Mostanra a gyártás, a szállítás és az eszközök vásárlás utáni használata teszi ki a cég karbonlábnyomának 98 százalékát. Az Apple környezetvédelemért felelős szakértője, Lisa Jackson is egyetért abban, hogy Kínában még sok munka lesz (a Wireden egy érdekes anyagot olvashatunk a hölgyről, aki korábban az Environmental Protection Agency feje volt). Mindenesetre a cél az - ahogy Cook a videóban is mondja -, hogy inspirációt adjanak a többi cégnek arra, hogy hozzájuk hasonlóan cselekedjenek. Az Apple jó abban, hogy divatot hozzon létre, bár a felhasználókkal nyilván könnyebb dolguk van, mint a sokszor alacsony profittal dolgozó cégekkel.

Screen Shot 2014-04-22 at 08.14.11.png

Érdemes böngészni az oldalt, kiderül belőle egy csomó érdekesség. Például olyanok, hogy az iMac alumínium lába 30 százalékban tartalmaz újrahasznosított anyagot, 2008 óta a teljes termékpalettának a fogyasztása 57 százalékkal csökkent, vagy hogy a felhasználóknál keletkező energiaveszteséget is sikerült csökkenteni az olyan operációs rendszerbe épített megoldásokkal, mint a Timer Coalescing. További összegyűjtött érdekességek itt.