A Loopinsightnak jutott eszébe megnézni a Netmarketshare statjait és érdekes dinamikát vett észre a platformok között. Az oldalon a legrégebbi elérhető statisztika az asztali operációs rendszerek közt a 2009. januári: ekkor 94,33 százalékon állt a Windows, 4,75 százalékon a Mac és 0,91 százalékon a Linux. Más mérhető platform nem igazán volt a pályán.

Azóta eltelt öt év, és semmiféle forradalom nem következett be, viszont nagyon lassú, de érezhető trendek bizony látszanak. 2014. márciusában a Windows ugyanis egy hosszú gyengülési folyamat után, de most először beesett 90 százalék alá: az operációs rendszer részesedése 89,96 százalékos ebben a hónapban. A Mac ezzel szemben egy hasonlóan lassú növekedési folyamat végén most először átlépte a 8 százalékot, jelenleg 8,16 százalékon áll. És erősödött valamennyit a Linux is, ami a Machez hasonlóan megduplázta piaci részesedését, jelenleg 1,88 százalékon áll.

Nagyon messze vagyunk még attól, hogy a Microsoftnak vészharangokat kelljen kongatnia, de ez persze csak addig igaz, amíg kizárólag az asztali operációs rendszereket vesszük figyelembe, mert a jövőt sokkal jobban meghatározó mobilplatformon már rosszabbul állnak a redmondiak, és a képet inkább egészében kell nézni. Bár az is tény, hogy mobilfronton meg épp feljövőben van a Microsoft.

És hogy a teljesen értelmetlen grafikonoknak is teret adjunk: hasonló ütem mellett 52 év múlva, 2066-ban találkozik majd a két operációs rendszer 44 százalékos piaci részesedés mellett. Persze addigra már senki sem fogja tudni, mit jelent a desktop platform a mai értelemben.

winmac.001.jpg

Hát így.