Ez még csak egy pletyka, de tudjátok, vannak a tökéletesen valószerűtlen agymenések, meg vannak azok, amiket mindenki beláthat magától is. Ilyen pletyka például az, hogy 2014-ben jön az iPhone 6, gyorsabb processzorral. Nincsenek bizonyítékok, kocsmákban felejtett prototípusok, de jó nagyot lehet röhögni egy olyan elemzőcégen, amelyik komoly arccal előáll egy ilyen információval.

A mostani eset is hasonló: a DigiTimes szerint az Apple rövidesen kivezeti a kínálatból a hagyományos 13 colos MacBook Prót és ezzel gyakorlatilag vége az optikai meghajtós korszaknak a cégnél. Mostanra ugyanis csak ebben a gépben maradt szuperdrive.

c-mbp131.jpg

Tavaly októberig piacon volt még a hagyományos 15 colos modell is, azóta viszont már csak a retinás prókat (öt alapmodell) és az aireket (négy alapmodell) tudod választani, illetve bónuszként a múltból köztünk maradt, 13 colos hagyományos MacBook Prót.

Ezt azonban pont úgy lőtte be az Apple, hogy épeszű ember ne akarja megvenni.

2012-ben frissült utoljára, ennek megfelelően még Ivy Bridge processzor van benne, míg a retinás modellekben már a Haswell, bár ez inkább csak a grafikus teljesítményre van jó hatással, a cpu amúgy kábé ugyanazt tudja a hagyományos és a retinás modellben is. Ezzel együtt is csak száz dollár a különbség, amiért az egyik oldalon bővíthetőséget és optikai meghajtót, a másik oldalon jobb grafikus teljesítményt, sokkal jobb kijelzőt, üzemidőt és kisebb súlyt kapsz, szóval nagyon fanatikusan kell imádni a dvd-t, hogy az alapmodellt válaszd.

És ez valószínűleg nem véletlen, a lehetetlen pozicionálással készíti elő az Apple a termékkategória felszámolását.

A gyártótól sosem álltak távol a drasztikus lépések, ők voltak az elsők a világon, akik mertek úgy nagy példányszámban készülő asztali gépet gyártani, hogy kihagyták belőle a floppymeghajtót, és bár az én MacBookomban két éve nincs optika, két alkalmat leszámítva eszembe se jutott, hogy szükségem lenne rá. Szóval a lépés logikus, ezzel együtt hiányozni fog a Pro gépek upgrade-elhetősége, a retinás modell ugyanis egy monolittömb, azt nem fogod akármelyik garázsban bővíteni. Memóriát meg tényleg nem raksz bele sehol.