Mindig izgalmas eljátszani év elején azzal a gondolattal, hogy mekkora gyorsulásra lehet számítani a maradék hónapokban. A maradék tízben. Kezdjük rögtön a rossz hírrel: a Mac sokkal fürgébb idén már nem lesz. Az ok egyszerű: az Intel nem mutat be olyan processzort, amelyik jelentős gyorsulást okozna, sőt, 2014. ebből a szempontból elég unalmas lesz.

IntelBroadwell-640x353.jpg

Ha ehhez hozzávesszük, hogy a MacBook Airt leszámítva 2013. sem az őrületes teljesítményhajszáról szólt (ahogy azt jó előre meg is jósoltuk), már tisztán látszik, hogy a középkategóriás gépek sebessége jó két éven át csak alig-alig változik.

Lássuk, miért vagyunk kicsit borúlátók.

A tavaly bemutatott Haswell architektúra elsősorban az alacsonyabb fogyasztásra ment rá, illetve az alsóbb kategóriákban az alacsony fogyasztás megtartása mellett tudtak valamennyit reszelni a teljesítményen is: ezért lett érezhetően fürgébb az Air. A következő microarchitektúra a Broadwell lesz, ami lényegében egy Haswell, csak finomabb, 14 nanométeres gyártástechnológiával készül. Ez teret enged a további fogyasztáscsökkentésre vagy teljesítménynövelésre. Mivel azonban a legtöbb kategóriában már így is elég alacsony a fogyasztás, és a laptopok eljutottak a valós, 7-8 órás üzemidőhöz, további jelentős csökkentésre nincs szükség, rámehetnek a teljesítménynövelésre.

Az ultrabookokba szánt verziónak például 15 wattos marad a fogyasztása, viszont harminc százalékkal nőhet a teljesítménye maximális kapacitáson (turbo boosttal és egyéb varázslatokkal), és nagyjából ugyanez igaz a többi platformra is. Ami remek hír, kár, hogy ezekből a csipekből idén már valószínűleg nem kapunk semmit. Az előzetes hírek még első negyedéves gyártásról és harmadik negyedéves premierről szóltak, most viszont már nagyjából egységesen állítja a szakma, hogy 2015. előtt egy darab Broadwell nem kerül piacra. Szóval be kell érnünk a Haswell frissítésével, ami egy körülbelül négyszázalékos órajelemelést jelent majd.

Ettől még persze az Apple számtalan fejlesztéssel teheti izgalmasabbá a laptopjait, és ha megérkezik a Broadwell, általános lesz a teljesítménynövekedés - egy CTO Air sebessége például megközelítheti a mostani retinás, 13-as MacBook Prókét - sőt, a Mac Pro még ennél is többet erősödhet, hiszen egy 18 magos csip lép a jelenlegi 12 magos helyére. Ami akár ötven százalékos ugrást is jelenthet. Jó hír, hogy az új processzor ugyanazt a foglalatot használja majd, mint a jelenlegi, így fizikai akadálya nem lesz a cserének.

Ezzel együtt a következő hónapokban, vagy háromnegyed évben én nem számítanék arra, hogy alapvetően változik meg a Mac processzorainak a teljesítményre. Május környékén és a harmadik negyedévben jönnek ugyan új Haswellek, amikkel van esély egy 4-5 százalék körüli változásra, de a nagyobb ugrást ki kell várnunk.