Dong Nguyen vietnami játékfejlesztő, 10 éve foglalkozik béna játékok készítésével. A Flappy Bird saját bevallása szerint egyik a sok közül, mégis valamiért ráugrott a világ szinte összes mobiltelefon-játékosa. Rögtön mém is született a pixeles, Super Mario-környezetben repkedő madárból, és még az is töltött, aki egyébként nem akart játszani.

A The Verge információi szerint volt olyan nap, amikor a játék 50.000 dollárt (11,3 millió forintot) hozott a konyhára a hirdetésekkel. Egy nap alatt, nem elírás, iszonyú pénzeket keresett a srác.

Egészen addig, amíg nemrég le nem szedte a játékot az App Store-ból és a Play Store-ból. Tegnap Twitteren jelentette be, hogy vége, és tartotta magát a szavához. Ma már egyik platformra sem letölthető a játék.

Magyarázat nincs, Nguyen annyit írt, nem bírja tovább. Nem tudni, hogy pontosan mit, de tweetjei szerint nem a Nintendo gyakorolt nyomást rá, egyszerűen nem bírta a világméretű mémcunami okozta stresszt. Meg a napi 30-40 tweetet, feltehetőleg ötvenszer ennyi Facebook-üzenetet ésatöbbi. Nem akart egy újabb Angry Birdsöt létrehozni, annyira nem, hogy még a pénz sem érdekelte: visszahúzódott a csigaházba.

Pedig nem volt előtte erre utaló jel. Nguyen smiley-zott, vicceskedve válaszolt az üzenetekre, úgy tűnt, jó kedve van, és örül a sikernek.

Én még azt is el tudom képzelni, hogy zaklatták. Vannak olyan emberek, akik a siker láttán elviselhetetlen fájdalmat éreznek. Amikor megtaláltuk Évivel az ellopott autónkat tavaly, volt, aki kötelet ígért nekünk. Csak úgy. Mert nekünk nehogy már jó legyen. De lehet, hogy ez kelet-európai jelenség, nem tudom.

Az utódok viszont már megjelentek a store-ban:

flappy.jpg