Ezzel a címmel jelennek meg cikkek mindenhol. Steve Jobs életútja Isaacson könyvének és a sorra érkező filmeknek köszönhetően egyre közismertebb, egyre több embert inspirál. Akik egyúttal szívesen végigkísérnék még egy hasonlóan különc ember sorsát, valakiét, aki eleinte nem feltétlenül a tehetségével tűnt ki, aztán később mégis az egyik legnagyobb jelentőségű vállalatot alapította meg, és juttatta el a csúcsra. És a lapok szeretnék kiszolgáltatni a holnap hősét ma, amikor még csak próbálgatja a szárnyát, legyen szó akár egy kínai üzletemberről vagy egy mexikói kislányról.

Most megpróbálom összeszedni mindazokat, akiket szívesen látnának vagy látnak Steve Jobsként.

Lei Jun

ku-bigpic-1.jpg

Kína 23. leggazdagabb embere 2010-ben alapította a Xiaomi nevű céget. A vállalat okostelefonokat gyárt, és Jun előszeretettel utánozza az Apple egykori vezérét stílusával, prezentációival és öltözködésével. Sőt mással is: az androidos készülékek mellett Smart TV-t is bemutatott nemrég, AirPlay támogatással. Jun láthatóan nem unja meg a távol-keleti másoláskultúra egy új szintre emelését, a személyiségnyúlást.

Law Ka-Ying

Hongkongi színész, azzal került be a listára, hogy az MTR nevű cég kifejezett kérésére bohóckodott egyet, mintha ő lenne az Apple nagyon túljátszott vezére.

Ez annyira kínos, hogy már jó.

Elon Musk

Aki nem tudná, miért Elon Musk most a legmenőbb vállalkozó arc, az nézze meg ezt a beszélgetést vele:

A PayPal egyik alapítója az eBay felvásárlása után rakétaprojektbe kezdett. Ilyet a világon senki nem csinálna, legfeljebb Musk, aki viszont annyira nagy király, hogy még ebbe sem bukott bele. Elhatározta, hogy segíti az emberiséget, hogy multibolygós lényekké váljunk, mert szerinte ez előbb-utóbb elkerülhetetlen lesz. És ahogy ő mondja, ez már nem sci-fi, hanem egy üzleti terv.

Elhatározta, hogy olcsóbb lesz minden házra napelemet tennie a tulajdonosainak, mint kifizetni a hálózati áram számláját (havidíjért vállalná a SolarCity, hogy telepít napkollektorokat, a díj nem lehet magasabb, mint a korábbi csekkek mérete), Elhatározta, hogy a Teslával olyan autókat ad az embereknek, ami menők, elektromosak, és nem kell költeni a feltöltésükre - egyelőre legalábbis bizonyos egyesült államokbeli országutakon, ahol már kiépültek a töltőállomások. Nemrég Woz is vett egy Model S-t magának.

Doug Field, az Apple Mac Hardware Engineering vezére nemrég elhagyta Cupertinót a Tesláért. Egyébként meg is értem. Az olyanok, akik szeretnek azonosulni egy meghatározó ember víziójával, és harcolni ezért az álomért, most megvesznek Muskért. Olyan tervei vannak, ami mellett a nyolcvanas években megjósolt, majd lassan megvalósított iPad története eltörpülhet. És most úgy tűnik, meg is valósítja ezeket a terveket.

Ashton Kutcher

040312-gossip-ashton-kutcher-1-ss-662w-at-1x-e1333535808930.jpg

Nem sok közös vonást fedezek fel, hacsak azt nem, hogy Kutcher játszotta Steve Jobsot a legutóbbi moziban. Filmeket készít, olasz étterme van, Demi Moore a felesége. Egyik sem stimmel, de legalább szemüvegben hasonlít.

Ehhez képest igencsak meglepődtünk, amikor nem sokkal a jOBS c. film bemutatója után azt olvastuk, a Lenovo felvette a színészt termékfejlesztőnek. Azt hittük, médiahekk. Nem tudunk szabadulni attól a képtől, hogy a Lenovo vezérkara kézenfogva bemegy a moziba, megnézik a filmet, és utána egy kóla mellett elkezdenek arról beszélni: Kutcher tehetséges, nekik is egy ilyen Jobs-szerű emberre van szükségük. Amúgy is most egy Apple Magic Trackpad másolatot gyárt a cég, és egy ilyen projektnél minden hasonlóságra szükség van.

Szóval Kutcher egyre inkább átszellemül, és ha eljut a vezérigazgatói székig, jó eséllyel indul a "következő Steve Jobs" címért.

A Microsoft következő elnöke

Nagyon várja mindenki, ki lesz a Microsoft következő vezetője, és egy pillanatra eljátszhatunk a gondolattal: mi van, ha pont ő lesz a "következő Steve Jobs"?

Az egyik legesélyesebb befutó Stephen Elop, az a csávó, aki gyakorlatilag a földre kísérte a Nokiát. A cég profitja például 95 százalékkal esett az ő ideje alatt, és ez nem tűnik olyan nagyon vonzónak. Őt húzzuk ki a sorból.

A másik nagy esélyes Alan Mulally, a Ford vezére. Ő már erősebb név, hiszen épphogy sikerre vitte az összeomlás felé tartó vállalatot.

Mulally_in_Brazil.JPG

Ráadásul Mulally korábban bejelentette, hajlandó lenne egy dollárért dolgozni egy évig a Fordnál, ami mindenképp kísérteties egybeesés. Jobsnak is pont ennyi volt a fizetése az Apple CEO-jaként.

Nagy a hajtás körülötte, negyed hatkor érkezik a munkába, és lehúz minden nap tizenkét órát. A csapatát előszeretettel ostorozza súlyos szavakkal, még könyvet is írtak róla, ahogy megmentette az autógyártó vállalatot a pusztulástól.

A zakója viszont nagyon bő.

Paloma Noyola Bueno

Egy tizenkét éves, szegény faluból származó mexikói kislány. A Wired szerint legalábbis ő a következő Steve Jobs:

ku-bigpic.jpg

Hogy ezt mire alapozzák, fogalmam sincs. Ahogy kivettem a leírásból, Bueno nagyon okos, és kábé ennyi.

Egy mexikói tanár tableteket osztott ki gyerekeknek, Sugata Mitra mintájára, hogy ellenőrizze, tényleg önmagukat tanítják-e. Hát Paloma nagyon is, úgy tűnik - minden kérdésre tudott válaszolni, amit a tanár feltett. Például amikor megkérte az osztályt, hogy adják össze a számokat egytől százig egyesével (általános iskolai tanára ugyanezzel szívatta Carl Friedrich Gausst nemrég az 1780-as években), a lány egyből mondta, hogy 5050, mert ötven darab 101-ből áll össze a sor. 1+100, 2+99, 3+98 ... 51+50, ez így meg 50-szer 101, ugye.

Hát ezért ő a következő Steve Jobs a Wired szerint. Vagy a következő Gauss, csak az nem néz ki jól a címlapon.