Ma éjfélkor ugye egyszerre két szolgáltató kezdi meg az iPhone 5s és az iPhone 5c forgalmazását Magyarországon. Azt már reggel óta tudjuk, hogy a T-Mobile Alléban található üzlete előtt helyes kis sorok alakultak ki, de mi a helyzet a másik szolgáltatóval, a Vodafone-nal?

Negyed 12-kor, 45 perccel a forgalmazás megkezdése előtt a környék nyugodt. A Deák téren van ugyan néhány fiatal, de ők inni érkeztek, nem vásárolni:

PA240101.JPG

A Deák Ferenc utcában is nyugi van:

PA240102.JPG

De még a Smart Store bejáratánál is:

PA240103.JPG

Hiába vannak csinos lányok:

PA240104.JPG

Az üzletben aztán kiderül, hogy mindez csak a Vodafone humánus sorképzési stratégiája miatt van így: itt tudatosan ellenállnak a kígyózó vásárlók látványa nyújtotta csábításának, és ahelyett, hogy székekre kényszerítették volna a vásárlókat, kiosztották a sorszámokat, megkötötték a szerződéseket, aztán mindenkit elzavartak, hogy menjenek Isten hírével. Csak éjfélre kell visszaérniük, de akkor már nem lesz papírmunka, csak átveszik a mobilokat.

PA240107.JPG

PA240110.JPG

Kevésbé látványos, de a vásárlók szempontjából mindenképp kényelmes módszer.

Ha valaki mindenképp itt várná ki a nap végét, Starbucks-kávéval vigasztalódhat, de fél 12-höz közeledve senki sem élt a lehetőséggel. Még én sem, pedig nagyon kínáltak. De én egy csúful véget ért fogadás miatt amúgy is részeg vagyok csöppet. 

PA240106.JPG

update: kiderült az is, hogy 64 gigabájtos modell egyáltalán nem érkezett, 32-es sem, a 16-os iPhone 5s a legmenőbb, a vásárlók 90 százaléka ezt kéri, fele feketében, fele fehérben, utána meg a kék iPhone 5c jön, elenyésző érdeklődés mellett. A többi 5c szinte senkinek sem kell, pedig a zöld kivételével mindegyik kapható a Vodafone-nál.

update 2: öt perc és indul a menet. Még nem tértek vissza a sorszámosok, csak három vásárlókinézetű embert látok, egyikük a húszas sorszámot szorongatja.

PA240001.JPG

Meg őt, de ő valami Apple-alkalmazott. Már úgy értem, igazi Apple, nem disztribútor, vagy APR, hanem AZ Apple:

PA240111_1.JPG

Három perc, de még nem sikerült kijózanodnom. Éjfélig már nem is fogok. Ne fogadjatok. Piába sose!

update 3: nagy nyugiban, taps, meg cigánykerekek nélkül készül a Vodafone az első mobil értékesítésére. Akkora volt a csönd, hogy vagy fél percig észre sem vettem, hogy az első modell átadása már épp történik mellettem. Ő a szerencsés, mindjárt felteszem neki a legjobb újságírói kérdést ever: és ezt így hogy?

PA250003.JPG

A többiek csendben várnak:

PA250005.JPG

updatenégy: kifaggattam közben a győztest, aki elmondta, hogy régi vodás ügyfél, emiatt tök jó kedvezményei vannak, és mi másra használta volna el, ha nem épp egy fehér, 16 gigás iPhone 5s-re. Főleg, hogy most egy iPhone 5-öse van. Azelőtt meg 4s volt, és így tovább. 

Egyébként azért jött el, mert olvasta nálunk, meg máshol is, hogy kevés mobil érkezett az országba, és semmiképp sem akart heteket várni. Ami egy vállalható álláspont. Ha lett volna 32-es, azt kérte volna, de most is 16-osa van, és azon is legalább 6 gigabájt a szabad hely. Szóval nem olyan nagy az áldozat.

Kifagattam egy mellettem ücsörgő szimpatikus párt is, ők is ugyanezt mondták: a lány veszi a mobilt, de két nap múlva utazik külföldre, és addigra kellett neki az iPhone. Nem akartak kockáztatni.