A Reuters jelentése szerint a Szilícium-völgyi fejvadászok és volt Apple-alkalmazottak egyre több olyan életrajzot látnak, amiket a jelenleg is Cupertinóban dolgozók küldözgetnek körbe. Új munkahelyet keresnek. Különösen a hardver mérnökök akarnak eljönni, köztük olyanok, akikről korábban sosem hitték volna, hogy elhagyják a hajót - állítják a meg nem nevezett források.

Most mindenki azt találgatja: mi lehet ennek az oka?

Arról biztosan nem lehet szó, hogy Tim Cook gyengén tartaná a gyeplőt, a belső informátorok szerint képes ugyanolyan gyorsan izzadságcseppeket előidézni az alkalmazottak homlokán, mint annak idején Steve Jobs. Állítólag úgy mondja a "szerintem ez nem elég jó" ultimate kritikát, hogy a dolgozók már a harakiri bevezetésén gondolkoznak.

Nézzétek, milyen kemény:

large.jpg

Nincs meg? Na és így?

large copy.jpg

Azoknak a megbeszéléseknek azonban vége, amikor a CEO havonta részletesen végigmegy a tervezett hardverek, szoftverek minden egyes részletén. Ez Steve Jobs módszere volt, Cook pedig tudatosan nem követi ezt az utat. Ő inkább üzletember, az ilyen feladatokat delegálja az embereinek.

Fontos azonban látni, kikről is beszélünk tulajdonképpen, milyen vezetői csapatot hagyott hátra Jobs. Ez a legutóbbi keynote-on látszott remekül, amikor Phil Schiller száját elhagyta a "can't innovate my ass" káromkodás. Kábé úgy, mint ahogy a Jóbarátok Rossa próbál csúnyát mondani egy szőke Victoria's Secret modellnek. Akár ki van mondva Cupertinóban, akár nincs, érzik az Apple kulcsemberei, hogy egyéniségre van szükség, egy jellegzetes figurára. Vagy jellegzetes figurák sokaságára, akiket lehet szeretni, vagy utálni.

Egy baj van csak: ezek az emberek nem ilyenek. Steve Jobs pontosan azért dolgozott velük: mert eszükbe sem jutna ilyen kirohanás. Mert félszegek, visszahúzódóak, introvertáltak, miközben persze tehetségesek és nagyon akarnak. Jobs mellett nem maradt volna életben olyan valaki, akinek egy pöttyös labdánál nagyobb az egója.

Ez egy olyan csapat, aminek be kell állítani középre egy felfújt hőlégballont, ami mutatja az utat. Ezért gyűltek össze, és ezért működik, amit csinálnak. Ilyen viszont már nincs.

Ennek ellenére nem tudok Tim Cooknál jobb vezetőt elképzelni az Apple-nek jelenleg. Tök jól felnőtt a feladathoz, megerősítette magát, kitart az elhatározása mellett, határozott. Egy jó menedzser, aki mára már az irodája falain kívül is jól tudja képviselni a céget. Kiállt az élre, mert kellett, de ő nem lehet ez a hőlégballon. És nem gondolom, hogy emiatt az Apple teljesen leenged, megsemmisül a cég meg hasonló baromságok. Csak azt gondolom, hogy nem feltétlenül fogom a térdemet csapdosni többé. Ki fogom bírni, helyette használom majd a kiszámíthatóan jó termékeket.

Aztán ha meglepnek karácsonyra egy ilyen iWatch-csal, a poszt minden szava érvénytelen.