A Bluetooth Special Interest Grouptól szivárgott ki egy bizalmas dokumentumot: a Bluetooth roadmap 2015-ig vetíti előre a szabvány jövőjét. Nem meglepő, hogy az okosórák intézménye is felbukkan, mint az alacsony fogyasztású jövőbeli technológiák felhasználója.

myce-image3.gif

Az idén novemberben bemutatásra kerülő Bluetooth verziót Budapest fantázianévvel illették, a CSA5 2014-ben, a Shanghai 2015-ben érkezik. Ez eddig legfeljebb nekünk érdekes, mert Budapestet szeretjük.

A Bluetooth LE (Low Energy) szabvány teszi majd lehetővé, hogy okosórákhoz, fitneszgépekhez, orvosi műszerekhez, házautomatika-rendszerekhez kapcsolódjunk, vagy akár az okosórákon keresztül mindhez egyszerre. Ilyen applikációk kapcsolódnak az új szabványhoz (amikből kiolvasható itt-ott egy okosóra képességei, ami lehet akár iWatch is):

myce-image2.gif

Az új Bluetooth-rendszerek ugyanis IPv6-képesek lesznek, vagyis a dokumentum szerint megvalósulhat majd a "internet of things", az eszközök hálózata, mindegyik saját IP-címmel, amik sosem fogynak el. Egy ideig legalábbis nem.

(Viszont ha elszabadítunk egy digitális rendszereken terjedő perverz hatalmat, az egyre könnyebben veszi át az irányítást felettünk, én tudom, most végeztem a Vernor Vinge: Tűz lobban a mélyben sci-fiével. Durva dolgok vannak.)

Ezeken kívül az új szabvány gyorsabb csatlakozást, kisebb energiafelhasználást, megnövelt hatótávot és nagyobb biztonságot ígér. Természetesen.

A dokumentum a MYCE-tól:

myce-image1.gif

myce-image1.gif

myce-image1.gif

myce-image1.gif

myce-image1.gif

myce-image1.gif

myce-image1.gif

myce-image1.gif

myce-image1.gif