Tegnap bemutatta a Microsoft a videólejátszóra emlékeztető Xbox One-t, és kiderült, hogy a készülék nem sima játékgép többé. Inkább egy okostévésítő set-top box: a tévédre kötve hangvezérléssel válthatsz csatornát, felismeri a mozgásodat, Skype-olhatsz vele, vannak benne közösségi izék, és olyan kontent lesz elérhető rajta (interaktív sportadások, drámai és akciósorozatok), hogy szinte külön tévécsatorna lesz egymagában. És azt se felejtsük el, hogy megmarad mindezek mellett brutálisan erős konzolnak is, 8 magos AMD processzorral, 8 gigabájt memóriával és bluray-meghajtóval.

Elnézve a specifikációt, a Microsoft lényegében bejelentette az Apple TV-sítő dobozt, már ha elhisszük , hogy az Apple a pletykák alapján kirajzolódó készüléket tervez piacra dobni. Mert mit is hallottunk eddig? Hát hogy az Apple TV hangvezérelt lesz, hogy lesz benne kamera, amivel mehet a videócsetelés, hogy lesz valamiféle saját tartalom az eszközön, és hogy viszonylag erős közösségi funkciók lesznek benne. És ezért a csomagért milliós árat akar kérni az Apple.

microsoft-xbox-one-4842_610x407.jpg

A Microsoft ehhez képest nem akarja lecserélni a tévéd, csak ad egy dobozt, amivel viszonylag olcsón elérhetővé válik az összes jóság. Pontos árat még nem hallottam, de a konzolértékesítés egyik alapszabálya, hogy az első években kevesebbért adják, mint amennyibe a gyártás kerül, és 150-180 ezer forintnál amúgy se nagyon kérhetnek érte többet. Márpedig ez az ár egészen biztosan töredéke az Apple TV várható árának, arról nem is beszélve, hogy a konzol év végén piacra kerül, míg az Apple tévéjéről semmit sem tudunk.

Ráadásul elég sok hülye döntést hozott mostanában a Microsoft, de kár lenne tagadni, hogy gesztusvezérlésben nincs sok profibb versenyző a piacon nála, a bemutatón demózott hangvezérlés van olyan ügyes, mint a Siri, és ha valahol számít, hogy a redmondi cég nem fél tízmilliárdokat elkölteni egy-egy projektre, az a saját tartalom gyártása. Szóval elég ütős konkurenciát kapott az Xbox One-nal az Apple TV, ami ugye hivatalosan nem is létezik.