Másfél hónap múlva itt a WWDC, és az eseményen biztos, hogy mutatnak néhány ficsört az idén megjelenő új asztali operációs rendszerből.

LL.png

Az meg majdnem biztos, hogy a hivatalos neve OS X 10.9 lesz. Belső információk szerint az Apple főhadiszállásán Cabernet néven fut a projekt, persze egyáltalán nem biztos, hogy ezt a nevet adják a végleges verziónak, van még pár nagymacska. De lehet hogy váltanak a szőlőfajtákra, és érkezik majd a OS X Merlot, Pinot vagy Chardonnay is. Magyarosított verziójuk meg lehetne Csókaszőlő, Kéknyelű vagy OS X Mathiász Jánosné muskotály.

A 9to5Mac információi szerint mostani frissítés nem egy könnyed kiegészítés lesz a Mountain Lionhoz, ahol adnak pár csillogó eszközt, meg néhány látványos, felhasználói élményt növelő pluszt. A mostani egy power-user update lesz.

Állítólag a Finder kap egy frissítést, ami a tages, tabos kezelést teszi lehetővé.

tf.png

Egy rakás kiegészítő van már a piacon, amik a Finder képességeit turbózzák fel (mint a fenti képen látható TotalFinder), ilyesmikre lehet számítani, feltehetően még ötletesebben megvalósítva.

Egy korábbi levelezést is említ az oldal, amiben egy olvasó az Apple-vezér Craig Federighitől kapott választ. A panasz konkrétan annak szólt, hogy full screen esetén egyszerre csak egy alkalmazást lehet használni, akármennyi külső monitora is van az embernek. Erre írta Craig, hogy tudnak róla, és rajta vannak az ügyön. Így lehet sejteni, hogy ezek a beállítások is kapnak egy boostot.

mail.png

Valamilyen módon meg kell jelennie az operációs rendszerben a Sirinek is, hiszen a korai buildek már tartalmaztak erre utaló nyomokat. Állítólag a multitaskot segítő funkció is kerül a rendszerbe, ami hasonló az iOS duplagombos megoldásához. Ami elsőre egy ordas nagy hülyeségnek tűnik, mert a Mission Controlnál jobbat én nem tudok elképzelni, pláne nem az iOS-ből lopva.

A források szerint a user interface-ben csak nagyon kevés változás lesz egyébként.

Ezeket beszélik.