Elkészült az első a sorban. Az iSteve című alkotás tegnap óta elérhető, megnéztem.

Az első fél perc tökéletes. Ahogy Jobs a halk zongorajátékkal a háttérben forgatja a keynote-ra írt jegyzeteit, maga elé mormogva, gesztikulálva, az egy remek kezdés.

original.png

Aztán kicsit furcsálljuk, ahogy a takarítóval beszél. Amiket mond, ahogy mondja, az nem Steve Jobs. És még csak nem is vicces. Aztán hangokat hall, kikiabál, majd belenéz a kamerába, hogy ó, hát itt vagy. Hát akkor elmesélem neked az életem történetét. Kábé olyan, mint Steve Martin a The Jerkben:

Visszamegyünk az időben, Jobsot Justin "The Mac Guy" Long alakítja. Indiában vagyunk, ahol a főszereplő a megvilágosodást keresi. Szörnyű a párbeszéd, gyengék a színészek, akik nem is igazán tudják, hogy most ökörködni kellene, vagy komolynak maradni. És ez így is folytatódik. Egy alma alakú LSD megnyalásával Jobs meglátja a jövőt, a személyi számítógépek tervét. Az Apple I kiállításán megjelenik Bill Gates, összebarátkoznak Steve-vel (gigabuddies-ok lesznek), aztán együtt bütykölik tovább a jövőt. Tűzőgéppel, kalapáccsal, fűrésszel látnak hozzá az alaplapok alakításának.

A leírás alapján mindez még mulatságos is lehetne, de nem az.

isteve-wozniak-jobs.jpg

Olyan, mintha a film készítői sosem ismerték Steve Jobsot, sosem olvastak róla vagy sosem látták nyilatkozni (nyilván nem így van, de így tűnik). Egyszer csak megkapták a feladatot, mellé egy rakás elszigetelt információt: sokat szokott készülni az előadásokra. Járt Indiában. Szerette a tipográfiát. Egy garázsban alkotta meg Wozzal a személyi számítógépet. A többit töltsétek ki valami hülyeséggel, legyen vicces, de ne nagyon.

Mondok egy példát. Amikor a guru megkérdezi, mi az a számítógép, a főszereplő azt válaszolja: "Computer: ... it calculates data...", és folytatja a bonyolult megfogalmazást. Jobs sosem mondana ilyet. Ő tudta a leghumorosabban definiálni a számítógépet azoknak, akik még sosem láttak olyat azelőtt. "It's the equivalent of a bicycle for our minds", egy bicikli az elménk számára, ez például tőle van. Miért nem ebben az irányban próbáltak meg kitalálni valami frappáns hülyeséget? Miért az olcsó poén felé mentek?

Ha viszont a főszereplő nem Jobs, akkor legyen az egész egy totális marhaság. Játssza egy kövér pizsamás Töki-utánzat Jobsot, aki véletlenül kerül a számítógépek közelébe, Wozniak meg legyen egy thai kurva, aki ráakaszkodik vagy mittudomén. Nem _kell_ életrajzi filmet csinálni, olyan információkból, amiket mindenki tud, úgy, hogy a végén köze se legyen a valósághoz.

Aztán a film felétől kezdesz elzsibbadni, és már nem is látod olyan rossznak. Amikor Jobs egy nyilvános wc-ben aláíratja Sculley-val a kinevezését, másnap pedig kirúgják, abban van egy-két jól eltalált pillanat. Persze rögtön utána elszúrják azzal a melodrámával, ahogy Gates feleségével szájberszexel, de itt már valószínűleg egyébként is alszunk.

Az egyetlen pozitív dolog, amit tudok mondani a filmről, hogy komolyan vették a készítők. Sajnos. Ettől még kínosabb az egész.

A film itt nézhető meg online.