Ez volt az a termékkategória, amire a premierkor, az Asus Eee bemutatásakor sokan megváltóként gondoltunk, aztán amikor elkezdtük használni az olcsó, 7-10 colos gépeket, rájöttünk, hogy egy nagy kalap szar az összes. Lassúak, rossz a kijelzőjük, az anyaghasználatuk, a koncepció papíron ugyan jónak tűnt, de a gyakorlatban szörnyű, klausztrofóbiás érzés volt használni ezeket a gépeket.

Bár sok elemző arra számított, hogy az Apple majd megmutatja, hogyan kell jó netbookot építeni, én már 2008-ban megírtam, hogy erre kár várni: a gép vagy béna lenne, mint a társai, ezért nem kerülhetne rá Apple logó, vagy megfelelne az elvárásoknak, viszont akkor horror ára lenne.

belkin-130327.jpg

És igazam lett: megjelent ugyan a 11 colos Air, de annak semmi köze a netbookokhoz és piacra került az iPad, ami az olcsó, kis laptopok végzete is lett egyben. Az iPad, és a belőle kinövő tabletpiac ugyanis elszívta a netbookok elől a levegőt.

Lássuk a számokat: a csúcson, az iPad megjelenésének évében még 32 milliós volt a netbookok piaca. Ezzel szemben az LA Times szerint idén körülbelül 3,97 millió apró gépet adnak majd el világszerte. De még nincs vége: az IHS előrejelzése alapján 2014-re körülbelül 264 ezer darabosra csökken a piac, míg 2015-re tökéletesen eltűnik.

Ennyi volt.