Zuckerberg tegnap bemutatta a Home nevű projektet, ami gyakorlatilag egy Androidba integrált Facebook alkalmazáscsomag. A telepítése után a telefon háttérképe átváltozik egy Facebook feeddé, értesítéseket dob fel az alkalmazás a kezdőképernyőre, vicces módon küld értesítést, ha valaki beszélgetést kezdeményez velünk, egy mozdulattal eljuthatunk segítségével az üzeneteinket integráló alkalmazásba és hasonlók. A Home előre telepítve a HTC First-ön jelenik meg először, de meglévő telefonra is telepíthető a cucc.

Facebook-Home-Leak-2.jpg

Meg is kérdezték Zuckerberget a bemutató után, várható-e a Home az iOS-re is valamikor. Válaszában a Facebook alapítója kifejtette, hogy a Google nyílt operációs rendszere lehetővé tesz olyan fejlesztéseket a következő két évben, amik jobbak lesznek, mint az iPhone által kínált megoldások. "Szeretnénk ugyanezt iPhone-on is nyújtani, de jelenleg ezt nem tehetjük" - tette hozzá. A Wirednék adott egyik válaszában kifejezetten előremutató, békülékeny hangot ütött meg, azt állítva, hogy sokan szeretik az iPhone-jukat - mint például ő maga is -, és persze szeretik a közösségi oldalt, ezért lenne jó a Facebook Home-ot eljuttatni iOS-re.

Valójában nem kellene ehhez egy olyan jelentős lépésre szánnia magát az Apple-nek, amilyet elsőre gondolnánk. Nem kell nyílt platformot létrehozni, hanem ellenőrzött formában, a Facebookkal együtt dolgozva, lépésről lépésre építhetnék be a rendszerbe az egyes képességeket, amik be-vagy kikapcsolásáról mi magunk dönthetnénk. Így nem állna fenn az a veszély, hogy egy óvatlan feltelepítéssel szétbarmolja a júzer a felhasználói élményt, hiszen a rendszerbe integrált szolgáltatásokat ezerszer átnéznék Cupertinóban. Jobban, mint egy appot.

Elég lenne folytatni azt, amit korábban elkezdtek: a Facebook és Twitter integrációt az operációs rendszerbe. Ami, valljuk be, elég gyengusra sikerült, és itt lenne az ideje egy frissítésnek.

De itt nem is csak a Facebookról van szó. Egy rakás olyan ötlet áll sorban külső gyártók kezében, amikkel kényelmesebbé lehetne tenni az okostelefon felhasználását, és amik - a Facebook Home-hoz hasonlóan - túlmutatnak az "elindítom az appot, kilépek az appból" felfogáson. Szerintem az Apple-nek nyitnia kellene ebbe az irányba, mert az a szemlélet, ami egyik nap innovatív és előremutató, később a fejlődés akadályává válhat.