Beindult a pletykagőzgép, tegnap volt szó az iOS 7-ről, az OS X 10.9-ről, az iPhone 5S-ről és az olcsó iPhone-ról, ma meg itt van az tévé, ami a Topeka Capital Market elemzője szerint iTV néven kerül majd forgalomba.

Brian White a kínai és tajvani gyártókkal folytatott háttérbeszélgetésekre építve úgy tudja, hogy a készülék még idén piacra kerülhet és forradalmasítja majd a tévézést. Ezt több eszköz egyidejű bevonásával éri majd el.

Az évente százmilliárd dolláros forgalmat bonyolító piacra a gyártó egy 50-60 colos készülékkel lép majd be, amit egy iRing nevű, ujjra húzható mozgásérzékelős eszközzel tudunk vezérelni. Legalább nem kell majd keresni a távirányítót, bár egyelőre annyira lóg a levegőben ez a hír, hogy el sem tudom képzelni, hogyan néz ez majd ki a gyakorlatban.

itv.jpg

Annak viszont már látom a gyakorlati hasznát, hogy az iTV állítólag egy mini iTV-vel érkezik majd, ami ugyanúgy 9,7 colos lesz, mint az iPad. Ez nem váltja ki a tabletet, de egy rakás funkcióra alkalmas lesz: ezen keresztül irányíthatjuk az otthoni biztonsági rendszert, telefonálhatunk, videocsetelhetünk vele, és ami a fő: át tudjuk rá terelni a tévé képét. Szóval ha átmegyünk egy másik szobába, magunkkal tudjuk vinni a műsort. White azt állítja, hogy minden iTV mellé adnak majd egy iTV minit, de ezekből többet is vásárolhatunk majd. Egy tévé összesen négy minit tud majd kezelni.

iTV-1.jpg

Az, hogy a FaceTime és a Siri része lesz a rendszernek, régi pletyka már, bár ez a hanggal irányítás továbbra is értelmezhetetlennek tűnik egy nappaliban, majd meglátjuk. White ugyanakkor játékba hozza a hivatalosan még be sem jelentett iWatch-ot is, ami szerinte szintén remekül illeszkedik ebbe az új otthoni ökoszisztémába.

Az elemző arra számít, hogy az iTV 1500-2500 dollárba kerül majd, ami Magyarországon körülbelül félmillió forintos induló árat sejtet. Mondjuk ha belegondoltok, néhány éve még a legbénább plazmák is ennyibe kerültek.