Következzen egy olvasói levél Házi Zsolttól (a nevére kattintva megnézhetitek a remek képeit), aminek biztos megörülnek majd azok, akik Canon EOS 6D-t próbáltak wifin keresztül összekötni egy MacBookkal, de elbuktak.

Canon EOS 6D és MBP 7,1 (10.7 OS X Lion) wi-fi kapcsolata, avagy „disz iz dö bigining of a bjútiful frencsip"

Egy szép havas, jeges téli tavaszi napon a sokszázadik összehasonlító tesztet végigolvasva úgy döntöttem, hogy beruházok egy Canon EOS 6D-be (eddig 5D Mark II-t használtam). Döntésemet tett követte és már az ismerkedés első szakaszában szerettem volna kipróbálni azt a tulajdonságot, amit több bemutatóban is felkeltette az érdeklődésemet, miszerint a Macbookokkal wi-fin keresztül is lehet képeket menteni közvetlenül a számítógépre, persze mindezt access point és bármiféle Internet csatlakozástól mentes közegben, akár egy erdő közepén. Ez a funkció azért is érdekes, mert az EOS 5D Mark II-höz, illetve Mark III-hoz gyárilag vásárolható wi-fis markolatok vastagon 6 számjegyű árat kóstálnak, ebbe a sok tulajdonságában butított vázba pedig belerakta a gyártó ezt a tudást.

EOS-6D-FSL-w-EF-24-105mm-L.jpg

Első próbálkozásaim nem jártak sikerrel, pedig elvileg sikerült párosítani a vázat a laptoppal, azonban az EOS Utility indítását követően egy popup ablakban a Tűzfallal kapcsolatos figyelemfelhívó ablak jelent meg, de nem adott iránymutatást, hogy konkréten mit is kellene változtatnom.

Érdekes módon a fényképezőgép leírását, illetve a külön brossurában található wi-fis lehetőségeket taglaló „EOS 6D (WG) Útmutató Wi-Fi funkció használatához" 8. fejezetét végigolvasva ugyan van szó a gyári szoftvercsomag részét képező EOS Utility használatáról, de arról, hogy konkrétan mit kellene beállítanom a Mac-en nem találtam elégséges információt.

Végső elkeseredésemben írtam a hazai Canon képviseletnek a problémámról, akiktől a következő választ kaptam:

„Az EOS 6D az EOS Utility segítségével vezeték nélküli hálózaton vezérelhető számítógépről. Arra sajnos nincs lehetőség, hogy a fényképezőgépen exponál és a kapott képet automatikusan átküldi a számítógépre Wi-Fi-n keresztül. Erre csak USB kábel használatával van lehetőség."

Én kérek elnézést, de ezt nem akartam benyelni, így felvettem a kapcsolatot a gyártó amerikai képviseletével, mivel ott úgyis nagyságrendekkel több Macet használnak, mint hazánkban.

Válaszuk lényegi része a következő volt:

„From what you mentioned, it sounds like you may need to disable the Firewall or to allow the camera access. On a Mac you can find the Firewall settings by going to SYSTEM PREFERENCES - SECURITY. We can't walk you through extensive Firewall modifications here, so for testing purposes, try to simply turn it off.

Then you should be able to use an ad-hoc connection to connect to the Mac."

Hoppá! A tűzfal kikapcsolásáról és az ad-hoc kapcsolatról sehol nem volt szó eddig! Az ajánlásnak megfelelően kiiktattam a tűzfalat (természetesen a biztonságra ügyelve Ethernet kábel sem volt csatlakoztatva). Az „ad-hoc connection"-re rákeresve találtam rá a „WFT_EOS_Utility_OSX.pdf"-re, amiben foglaltak ugyan nem tökéletesen egyeznek a 6D-ben található menüpontokkal, továbbá az ismertető 10.5, 10.6-os OS X-hez szól, de alap angol tudással és műszaki érzékkel rendelkezők simán kitalálhatják az elnevezéseket és a lépéseket. Tehát az utóbbi doksi útmutatása alapján bekapcsoltam a wi-fit, azon belül „Új hálózat létrehozása" Csatorna 11, Biztonság, jelszó megadása, 40-bit Wep titkosítás. Ezt követően Rendszerbeállítások, Hálózat, Wi-fi, haladó fül, azon belül TCP/IP, IPv4 konfigurálása kézzel, IPv4-cím:192.168.1.100, Alhálózatmaszk: 255.255.255.0. Alul Ok, majd Alkalmaz.

Ezek után következett az EOS Utility elindítása, Preferences, Basic Settings, alul ki kell pipálni a „Register WFT pairing software in login options"-t, majd ki lehet lépni a programból. Ekkor már meg kell jelennie a jobb felső sarokban a wi-fi ikon sorában egy fényképezőgép ikonnak.

Végül jött a fotómasina beállítása: Wi-fi engedélyezése, Fényképezőgép becenevének megadása (ha korábban nem tettük meg) Távvezérlés (EOS Utility) menüpont kiválasztása, keresés, majd itt leokézni a Macbook által generált ad-hoc wi-fi hálózat nevét, utána Kulcs index 1, Macbookon beállított jelszó megadása, Hálózat kézi beállítása, IP címnek megadni pl. 192.168.1.5-öt, az átjáró mezőt üresen hagyjuk, majd jöhet az eszközök párosítása. Ekkor elindítva az EOS Utilityt, majd a WFT Pairing appot, utóbbi programból indítható a Select camera opció, majd Connect, Select Set number (maradhat 1) és már indulhat is a távvezérlés, távfényképezés. Hurrá! Üröm az örömben, hogy az adatátvitel sebessége természetesen nem túl gyors: egy teljes méretű raw file-t, kb. 10 másodperc alatt visz át, de talán ez vállalható kompromisszum lehet akár stúdióban is egy nem túl pörgős esemény megörökítésekor.

Hogy mire is jó ez az egész? Nos, gyakorlatilag innentől ha bárhová megyek és velem van a laptop is, akkor „real time" backup eszköznek is használhatom a számítógépet kártyaolvasó használata nélkül - ha már nem futotta 2 kártyás megoldásra Canonéknak egy több, mint félmillió forintos fényképezőgép esetén.

Ui: Ja, és extrém esetben ha nincs nálunk memóriakártya, a wi-fis file átvitel akkor is működik!