Egyébként nem nagyon érdekelne, hogy a kínai köztévé (CCTV) fogyasztói jogokkal foglalkozó műsora elővette az Apple-t, amiért a garanciális időn belül felújított iPhone-okra cseréli a hibás eszközöket, nem újakra. Viszont ami az adás után történt, az sokkal izgalmasabb.

A műsor után ugyanis a Sina Weibo (az ottani, ellenőrzött Twitter) megtelt az Apple-t ekéző posztokkal, "miért bánik így velünk az Apple?", "lenézik a kínai embert" és hasonlók, sőt ismert kínai előadók és más hírességek is beálltak a sorba. Úgy tűnt, mindannyian mérgesek, és ennek a Sina Weibón adnak hangot, felhergelve a saját több milliós követőtáborukat.

chinese-students-screaming.jpg

Aztán a tajvani Peter Ho posztja megváltoztatta a hangulatot. Ezt írta:

It turns out Apple played so many tricks on its after-sales service. As an Apple fan, I feel hurt. Do you think such policies will have been approved by Steve Jobs? How about the young people who sold a kidney just to get an iPhone? Apple bullies the consumers as it is a dominant player in the market! Distribute the message at around 8.20 pm.

Szóval szegény fiatalok a veséjüket is eladják az iPhone-ért, blablabla, tegyétek ki az üzenetet 8:20 körül. Nyilvánvaló, hogy az utolsó mondatot nem a posztba szánták, csak az adminnak volt üzenet, hogy az Apple-t ekéző műsor után valamikor élesítsék az énekes szavait. A posztot nem sokkal később törölték.

Ezzel felébredt a gyanú mindenkiben, hogy egy megrendezett lejáratókampányt készítettek, amibe hírességeket is belekevertek. Ho ugyan azt állította, a felhasználói fiókját feltörték, és a nevében posztoltak, de ez a védekezés nagyon gyengusnak tűnik.

Kai-fu Lee, a Weibo egyik legnépszerűbb bloggere, a Google China alapító exelnöke megerősítette a gyanút: azt írta, őt is többször megkeresték tévés producerek, hogy tegyen bizonyos megjegyzéseket a Weibón.Nem ritka eset ez tehát, csak most borult ki a bili, egy amatőr hiba miatt.

kai.png

Nem sokkal ezelőtt pedig azt is nyilvánosságra hozta, egyébként hány posztját törölték már a kínai mikroblog weboldalról.

Így megy ez.