Tegnap bemutatták a mobilt, ami megöli az iPhone-t. Minden egyes generációja egy kicsit jobban. Ez természetesen nem igaz, az viszont tény, hogy a Galaxy az egyetlen csúcskategóriás okosmobil, aminek az eladásait egy napon lehet említeni az iPhone-éval. Van a Galaxy S, az iPhone, és nincs más.

Szóval ezek ketten harcolnak, most az előny megint a Galaxy-nál van, kicsit ugyan nehezebb az iPhone 5-nél, de teljesítményben például lenyomja azt. Az előző generáció, az S3-as még körülbelül pariban volt az Apple mobiljával, attól függően, hogy milyen szempontból vizsgáltad a teljesítményt. Az S4-ben viszont a Cortex A9-es technológia helyett A15-öst alkalmaznak, ráadásul valamivel magasabb órajelen, így az új Galaxy másfélszer gyorsabb, mint a régi, vagy mint az iPhone. Több a memória, jobb a fényképező, ezek azonban nem döntik el a harcot. Ma már inkább az extra funkciók azok, amik érdekessé tudnak tenni egy mobilt, mert a teljesítmény, a kamera minősége, meg a többi hardveres izé már vagy másfél éve hozza azt, ami a többségnek kell. 13 megapixeles kamera a 8 megapixeles helyett kevés az üdvösséghez.

Az új funkciók közül kettőt emelnek ki a beszámolók: az egyik megállítja a filmnézést, amikor nem figyelsz oda, ami inkább ijesztőnek, mint ígéretesnek tűnik (nagyon ijesztőnek), meg itt van az Air View, ami egy preview mód, és aminek az előcsalogatásához elég a kijelző fölé tennünk az ujjunkat. Ez hasznos feature, de nem váltja meg a világot.

Szóval jó telefon lett ez, és egyáltalán nem állítom, hogy az iPhone 5S, vagy 6-os, ki tudja még, hogy hívják majd, forradalmat mutat be hozzá képest, mert ezt nem lehet előre tudni. Régóta módom, hogy ha az Apple újra fel is forgatja a világot, azt az iOS-szel teszi és nem az iPhone-nal.

Egyben azonban biztos vagyok: a tovább növelt méretű és képpontsűrűségű kijelző nem "az" út. Nem cél. Nem valami. A nagyobb kijelző semmi. A nagyobb kijelző nem jobb. A nagyobb kijelző egyszerűen csak nagyobb.

smartphone-comparison-4-up2.jpg

Az új készülék a korábbi 4,8 colos panel helyett 4,99 colost kapott, a képpontsűrűség meg 441 ppi-re nőtt. Utóbbiról gyorsan szögezzük le, hogy impresszív szám, csak nem különösebben okos: lehetne 500 ppi-ről, 1000-ről, 10.000-ről beszélni, el is juthatunk idáig, de használat közben ennek semmi jelentősége. Valahol az iPhone 4 retinás képpontsűrűsége körül jutottunk el az érzékelhető maximumig, onnan még volt néhány lépés, amit érdemes volt megtenni, de a 441 ppi számpornó, önmagáért való, ami csak a különösen jól látó szerencséseknek jelent némi elégtételt. Most már ők is retinások, ők, az emberiség kevesebb mint egy százaléka.

A képernyőméret a másik kérdés. Őszintén szólva kicsit meglepődtem, amikor néhány napja Angelday akadt ki az iPhone 5 aprócska kijelzőjén és nagyobbat követelt. Nem azt írta, hogy létezik a vásárlóknak egy csoportja, aminek nagyobbra van igénye, még csak azt sem, hogy van egy hülye trend, amire felülünk, elvesztjük az eszünket, jóleső érzéssel átadjuk neki magunkat és tudomást sem véve a valós igényeinkről vakon követjük azokat. Angelday azt írta, hogy:

"Világosan látszik, hogy ez a méret ma már nem elég egy telefonon. Aki szerint elég, az javaslom, hogy még most húzza ki a fejét az alma szagú seggéből, mert a folyamatos verseny és megjelenő teljesen változatos méretű telefonok már bebizonyították, hogy ez valós piaci igény."

A fenti mondattal annyi a gond, hogy nem igaz. És ezt nem azért mondom, mert a fejem benne van az almaszagú seggemben, hiszen a 4 colos iPhone 5-öt használom, ez az aktuális Apple-kánon szerint a tökéletes méret, aminek átadhatnám magam, pucsíthatnék neki, mégsem teszem, mert belátom, hogy a 3,5 colos méret telefonnak jobb volt. Jobb.

A mobil ugyanis nem a pöcsöd. Nem attól lesz jó, hogy nagy. Nem ez a feladata. Egy mobil nem rajztábla, nem elsődleges munkaeszköz, nem videóvágó, egy mobil, az csak egy mobil. Előkapod egy kézzel, ugyanezzel a kézzel aktiválod, még mindig ugyanezzel a kézzel elvégzed az összes feladatot, és - ki nem találnátok - változatlan kézzel befejezitek rajta a munkát. Ennyi. Ami ezen túlmutat, az vagy kevésbé alkalmas a mobilságra, vagy ügyesen mosták ki a trendek az agyadat.

Jó az iPhone 5, tetszik a nagy kijelző, de hogy jobb-e, mint a korábbi iPhone-oké? Jobb használni? Nem, rosszabb. Nyújtózkodik az ujjam, a normális méret legfelső határánál járunk, talán túl is lógunk rajta egy csöppet. Amikor a premier másnapján elvégeztem az első tesztet még úgy tűnt, rendben van a 4 col:

Ma viszont már egyre inkább azt gondolom, hogy nem praktikus, pusztán csak érzelmi alapú a javulás. Elhiszem, hogy kell a több col, mert ezt diktálja a divat, de az életem nem lett jobb általa, nem élvezhetőbbek a Youtube-videók, mert ahhoz 10 col kell, nem tudok kényelmesebben dolgozni, mert ahhoz meg legalább 13, egyszerűen csak kicsit nagyobb lett minden és ezzel együtt kicsit kényelmetlenebb is.

És akkor most itt van ez az 5 col. És ez egy baromság. Ba-rom-ság. Nem mobil. Nem kényelmes. Egy kétkezes izé. Egy tepsi. Elhiszem, hogy van erre igény, azt is, hogy az 5 colos mezőnyben a Galaxy S4 a legjobb termék a piacon. De hogy a legjobb okosmobil-e? Kizárt. Ekkora méretben nem lehet az. Persze ettől még a címben feltett kérdésre könnyen lehet egy nagy igen a válasz, az iPhone-nak eddig is volt, ezután is lesz félnivalója a Galaxy-tól. És az is feltételezhető, hogy az Apple is ebbe az irányba megy tovább, és az iPhone 6 már 5 colos lesz. Vagy legyen 6 colos, nem? Miből áll? Vagy rakjanak mobilcsipet az iPad minibe, és már van is egy 8 colos mobiljuk. Az még jobb lenne, nem? Piacon az iPad negyedik generációja, van LTE-kompatibilis modell is, igazán semmiből sem állna alkalmassá tenni a mobiltelefonálásra, és már van is egy 10 colos telefonunk. Akkor az Apple elébe menne a trendeknek, ugye?

Engem nem zavar, ha piacra kerülnek nagyobb mobilok. Miért zavarna? Az bosszant, ha ez a trend lehetetlenné teszi az értelmes gondolkozást arról, hogy mit is várunk egy mobiltól és a valóban praktikus méretek eltűnnek a nagyzási hóbort miatt. iPhone-ból sem tudsz már csúcskategóriás hardverrel 3,5 colos modellt venni, pedig az volt az ideális méret. Félek tőle, hogy ha lesz 4,5 vagy 5 colos modell, a mostani 4-es sem marad meg. És szépen-lassan átcsúszik az egész mobilpiac a specifikációpornóba, ahol már rég nem számít, hogy mennyire jó használni a mobilt, hogy mik a valós piaci igények, mert a kreált elvárások annyira elfedik ezeket, hogy senkinek sem fog már többé eszébe jutni megkérdezni: mi a szart kezdjek egy 6,5 colos tepsivel és hol találok olyan nadrágot, aminek elég nagy zsebe van hozzá?