Évek óta gyűlt, és már tavaly is azt találgattuk, mihez kezd az Apple a mostanra 137 milliárd dollárra hízott készpénzállományával. Mondogattuk, milyen könnyedén kifizethetnék a magyar államadósságot, kinek mennyi pénzt oszthatnának ki személyesen, vagy milyen óriásvállalatokat kebelezhetnének be ennyiből. Ahogy nőtt a pénz, úgy gyarapodott a lehetőségek száma, és már mindenki feszülten várta, hogy a piti, néhány tízmillió dolláros akvizíciók után mikor lép valami komolyabbat az Apple.

Nem lépett.

Közben az Apple részvényeinek ára lezuhant, ami a befektetők csalódottságát vonta maga után, blablabla, ismeritek a sztorit. Ennek egyenes következménye, hogy a befektetők szeretnének vigasztalódni az évek alatt felgyűlt pénzből, így most a vállalat úgy döntött, kioszt 45 milliárd dollárt. És akkor helyre áll a bizalom, valameddig.

amn.jpg

De az Apple-nek nem az Egyesült Államokban van a legtöbb pénze. Valójában 43 milliárd dollárt tartanak belföldön, kábé annyit, amennyit most odaígértek a részvényeseknek. Ha minden pénzüket az USA-ba szeretnék hozni, a helyi vállalati adók egy vagyont vinnének el. Kábé 33 milliárd dollárt.

És hopp, máris elfogyott 78 milliárd dollár. Utóbbi lépést persze nem kell megtennie az Apple-nek, a 45 milliárdot is három éven keresztül csepegtetik, csak azt akarom érzékeltetni, milyen keveset lehet elérni 78 milliárdból. Egy ideig lenyugtatni a befektetőket, belföldre hozni a pénzt, és ennyi volt.

Egyáltalán nem tartom véletlennek az iWatch pletykaáradatot. Rímel a szituációra, hogy az Apple a szokásos információcsepegtetéssel, volt kollégák nyilatkozataival hergel, és rámutat: lesz itt még más is az új iPhone-on és iPadeken kívül. Hogy a bizalom ne csak rövidtávon álljon helyre, annak tudatában, hogy az Apple vigyáz a részvényeseire, hanem kialakuljon a várakozás egy új, nagy durranásra. Eddig értettek ehhez, és ha jól csinálják, ez a módszer többet érhet, mint 45 milliárd dollár.

Csak kell a végén egy szuper termék, és akkor mindenki örül.