A tipikus Microsoft-termékekhez köthető kiterjesztések között ez a következő, amit a Macre váltók szeretnének legyűrni, és nem tudják, egyszerű lesz-e a csata. Az .exe kiterjesztéshez ugye valamilyen módon indítunk egy Windowst, a .doc és .xls formátumért már egyszerűen csak letöltünk egy Office for Macet, a .wmv és .wma kiterjesztések lejátszásához több módszer is akad.

A legegyszerűbbel kezdem: noha az OS X-be beépített QuickTime nem birkózik meg ezzel a problémával segítség nélkül, letölthető olyan lejátszó, aminek nem probléma a Windows Media formátum. Mindkét név ismerős lehet egyébként a korábbi operációs rendszerünkből is, a VLC és az MPlayer ingyenesen beszerezhető, és nagyjából mindent megesznek.

Ha valamiért mégis a QuickTime-ot szeretnénk rávenni a műveletre, megtehetjük. Erre való a Flip4Mac plugin, amit a Microsoft a saját weboldalán is ajánl. A rendszerbe épül, a beállításai a System Preferencesben érhetőek el, és a telepítés után megeteti a wmv-ket és wma-kat az Apple saját lejátszójával is.

Screen Shot 2013-02-02 at 11.22.12 AM.png

Harmadik lehetőség a konvertálás. A fenti kettő ismeretében ez őrültségnek tűnhet, de jusson eszünkbe, hogy a mobil eszközeink már sokkal hülyébbek ezen a téren, nekik esetleg át kell alakítani a videókat.

Én két ingyenes programot szoktam használni, az egyik a HandBrake, ami H.264-be vagy mp4-be képes konvertálni elég sok formátumot (többek között a fényképezőmmel készített MTS-t is), lehet több fájlt is konvertálni egyszerre, szóval rendben van.

Screen Shot 2013-02-02 at 11.21.30 AM.png

A másik ingyenes konvertáló program az Any Video Converter. Ennek az előnye, hogy a mobilkészülékeinkre optimalizált videót készíthetünk, vagy a célformátumok között választhatunk a leggyakoribb videó és audió formátumok közül is. Itt is több fájl választható ki.

Screen Shot 2013-02-02 at 9.42.40 AM.png

A posztban, ahol tudtam, Mac App Store-os linket adtam meg. Ahol nem, ott nem.

A Switcher kézikönyv korábbi részei:

Switcher kézikönyv: Spotlight, keresés
Switcher kézikönyv: Total Commander OS X-en?
Switcher kézikönyv: Írhatok NTFS meghajtót?
Switcher kézikönyv: Van Office Macre?
Switcher kézikönyv: Mire jó a Preview?
Switcher kézikönyv: Lehet-e Windowsom?
Switcher kézikönyv: Hol a szorzásjel, meg a kukac?
Switcher kézikönyv: swapfile, sleepimage, alvó módok