Időnként előkerül a pletyka és most megint ilyen időnként van: egyes hírek szerint az Apple teljes erőbedobással dolgozik azon, hogy egy nap saját fejlesztésű processzorokra cserélhesse a Macintoshokban használt Intel csipeket. A mostani pletyka a Bloombergtől származik, a lap szerint az Apple mérnökei most sokkal közelebb vannak a megoldáshoz, mint eddig bármikor.

ipad-a6x-processor.jpg

A probléma egyrészt ugye ismerős, másrészt nehézkes: az Apple 2006-ban már levezényelt egy nagy átállást, amikor a PowerPC-csipeket cserélte Intelre, ám ez nem egyszerűen csak gyártóváltást, hanem teljes rendszercserét jelentett. Alapoktól kellett újraírni az OS X-et, hogy az gond nélkül fusson a gyökeresen eltérő új architektúrán és az átmeneti időszakban gondoskodni kellett a régi programok kompatibilitásáról, amit az Apple úgy-ahogy meg is oldott a Rosetta nevű fordítóval: ezen keresztül tudtak futni a PowerPC-programok az inteles Maceken.

Szóval rutin már van, a mostani váltás viszont azért sokkal problémásabb, mert nincs még kész a platform, amerre tart az Apple: az A6 és A6X processzorok, amik az iPhone 5-ben és iPhone 4-ben iPad 4-ben dolgoznak, állítólag már teljesen házon belüli fejlesztések, és ezek versenyképesek is a konkurens mobilcsipekkel. De egy asztali processzor erejétől még így is közel évtizedes lemaradásban vannak. Az A6-os nem ér fel egy Core i5-össel, és innen eljutni egy potens asztali processzorig azért nem néhány hónapos munka.

Ugyanakkor az Apple-nél rendelkezésre áll az a pénzmennyiség, amivel el lehet kezdeni a fejlesztéseket, hogy majd valamikor megtörténhessen a váltás. A Techcrunch szerint az új gépek kevesebbet fogyasztanak majd, és a közös ARM-alapú architektúra lehetővé teszi, hogy az OS X és az iOS még közelebb kerüljenek egymáshoz. Sőt, a lap arra számít, hogy az új processzorok már csak az új, OS X utáni operációs rendszerrel együtt mutatkoznak majd be, jelentősen átalakítva azt, amit eddig a Mac OS-ről gondoltunk.

Izgalmasan hangzik.