Korábban többször előfordult velem, hogy mindenféle előzmény nélkül tele lett a merevlemezem. Nem emlékeztem arra, hogy óriásfájlokat másoltam volna rá, nem tudtam száz gigabájtos pornókönyvtárakról (pedig igény lett volna rá!), egyszerűen csak eltűnt a hely, és fogalmam sem volt, hova lett.

Viszont éppen elég könyvtár volt a gépen ahhoz, hogy a felderítés közel lehetetlen feladatnak tűnjön. Végigmenni minden fő-, és alkönyvtáron akkora meló, amire egyszerűen sosem volt idő.

Akkor kezdtem el keresni egy programot, ami valamilyen módon leegyszerűsíti a dolgomat és elég hamar rá is akadtam a Disk Inventory X-re. Évek óta az egyik leghasznosabb társam az ingyenes program, amivel kapcsolatban most két elhatározásra jutottam: annyit segített már, hogy végre engedtem az induláskor előugró felhívásnak, és utaltam a fejlesztőnek némi pénzt (tíz dollárt). A szöveg szerint ezzel felgyorsíthatom a fejlesztést, amire hét (HÉT) évvel az utolsó friss verzió után sok esélyt nem látok, de jó érzés volt segíteni a fickónak, aki ennyiszer segített már rajtam.

Screen Shot 2012-10-18 at 8.46.58 AM.png

És rájöttem arra is, hogy eddig még nem ajánlottam nektek a programot, amin változtatni kell, ezért a poszt.

Szóval indítás után csak ki kell választani, hogy melyik meghajtót akarjuk átvizsgáltatni, és néhány perccel később már egy részletes kimutatást kapunk arról, hogy miféle szeméttel van tele a merevlemezünk.

Screen Shot 2012-10-18 at 8.47.12 AM.pngA különböző fájltípusokat különböző színekkel jelöli a program, így egy pillanat alatt láthatjuk, hogy filmek, képek, esetleg a levelek foglalnak túl sok helyet a gépen. A fájlokat négyzetekkel jelöli a program: a nagyobb négyzetek óriásfájlokat jelölnek, ezek tudnak a legtöbbet segíteni a hely felszabadításában. Több tucatszor találtam már így elfelejtett könyvtárakba exportált, vagy ide-oda eldugott, többször megnézet filmeket, amik teljesen feleslegesen foglalták a helyet. Száz gigabájtokban mérhető, amit a program segítségével felszabadítottam.

diskinventory-620x434.png

De volt már olyan is, hogy a Disk Inventory X világított rá egy program hibás működésére, például amikor a Mail valamiért háromszor töltötte le a Gmail-es fiókom teljes tartalmát, így az 12 helyett 36 gigabájtot foglalt a merevlemezen.

A program segített letörölni a nem használt, de nagy alkalmazásokat, és óriási segítség volt akkor is, amikor az adataimat elkezdtem szétosztani a merevlemez és az ssd között (erről majd később).

Szóval ha neked is szükséged van valami ilyesmire, akkor jó szívvel ajánlom, tök ingyenes, de érdemes küldeni a fejlesztőnek egy kis pénzt, ha tetszik.