Ma van Steve Jobs halálának első évfordulója. És mivel az Apple egy nagyon személyes műfaj, Steve Jobs elképzelésének fizikai kivetülése, érdekes látni, ahogy az álmodó távoztával hogyan jár tovább magától a cég. A régi és az új emberek vezetésével. Én ezt tartom az egyik legizgalmasabb folyamatnak jelenleg a cupertinói cégnél, nem a Maps app sorsát.

Nem szeretnék Jobs-életrajzot írni az alkalomból, sem egy éves összefoglalót írni a főbb hírekből. Hosszas elemzésekbe sem mennék bele, ezt megtettem itt, aki akarja, ezt is elolvashatja.

steve-jobs-apple.jpg

Összességében azt gondolom, hogy Tim Cooknak nagyon nehéz a dolga. Mindenki úgy bámul rá, mint egy féllábú balettáncosra, fürkészik, miben tér el a vezetési stílusa Jobsétól. Figyelik a termékeket, vizsgálják, kiadott volna-e ilyet az alapító. Miközben az elmúlt egy év tényleg csak a lendületről szólt, hiszen az iPhone 5-ös volt az utolsó Apple-termék, amivel Steve Jobs határozott utasításokat, elképzeléseket fogalmazott meg. Csak most, egy év után engedte el a kezüket.

A termékeket tehát egyelőre felesleges vizsgálni (az Apple Maps appot is még Steve Jobs kezdte el fejleszteni, hogy kiváltsa a Google Mapsot), vannak viszont olyan apróságok, irányok, amikből lehet következtetni a következő évben tapasztalható változásokra. Nem tűnik fontosnak, pedig az: az Apple sokszor kér elnézést. Visszavonják a reklámokat, ha nem tetszik a kritikusoknak, Browett egy teljes retail-stratégiát szív vissza a közvélemény nyomására (nagyon jól is tette egyébként), Cook levélben marasztalja el magát, és a kollégái munkáját a Maps miatt. Szimpatikus kommunikáció, hogyne, kérdés, hogy ha ez az irány erősödik, mi történik a vállalattal. Izgulni szerintem egyelőre nem kell.

Sokan aggódnak, hogy az új emberekkel hígul a vállalati kultúra, hogy lassan átalakul a cég, ahogy egyre több olyan dolgozó kerül be, aki nem ismerte a Jobs-korszakot, és képes megtartani a korábbi munkahelyein szerzett rutinjait. A Businessweek több tucat jelenlegi és korábbi Apple-alkalmazottat kérdezett meg erről, és ez a sommázott vélemény: jobb kedvű lett a cég, átláthatóbb a működés. Kevesebb megszállott éjszakai telefonhívás érkezik, a mérnökökre sem gyakorolnak akkora nyomást, hogy dolgozzanak a tengerpari nyaralás helyett.

Megengedhetetlen. Jó hogy nem mindjárt élvezik az életet.

Szóval én egyelőre nem izgulok a vállalatért, alapvetően jól csinálják, amit csinálnak. Viszont nagyon érdeklődve várom, mi jön most, szerintem a következő egy év kulcsfontosságú lesz a cég életében. Rajta tartjuk az ujjunkat az ütőeren.