A keynote-on kevés szó esett a Lightning csatlakozóról, csak annyit tudtunk meg, hogy kicsi, tartós, és bármelyik oldalával be lehet dugni a készülékbe.

Screen Shot 2012-09-14 at 2.19.28 PM.png

Sokan viszont csalódottak voltak két érthető dolog miatt. Az egyik, hogy noha a hordozható Macek mindegyike tudja már az USB 3-at, a Lightning gyakorlatilag csak az USB 2-es sebességre képes. Hordozható Maceket mondtam, de tegyük zárójelbe: az a tény, hogy az asztali Macek még mindig csak USB 2-t tudnak, nem mentség, inkább szégyen. Az iMac 500 napja, a Mac mini 422 napja, a Mac Pro meg 770 napja frissült utoljára (utóbbinál nem veszem frissítésnek a legutóbbit, az Apple is levette a NEW feliratot mellőle nagyon gyorsan).

Sokan csalódottak voltak még az a video output hiánya miatt. A mostani, 30 pines megoldással egyszerűen lehetett kábelesen kitenni a képet az iOS-eszközökről, kellett egy HDMI vagy VGA átalakító, és kész. Most ilyen nincs, sőt a Lightning - 30 pines átalakító mellé is oda van írva: Video output not supported.

Az utóbbi bánaton lehet segíteni alkohol nélkül is. A The Verge-nek ugyanis az Apple szóvivője azt állította, a következő hónapokban várhatóak a Lightning to HDMI és a Lightning to VGA kábelek is.

Nem az AirPlay lesz tehát az egyetlen megoldás a videók kilövésére a tévére, don't pánik.