Újabb fejezethez érkezett az Apple-Google-háború: alig két hónapja derült ki, hogy törlik az iOS-ből a Google Mapset és helyette saját térképszolgáltatását telepíti az Apple, most a Youtube-alkalmazás kinyírásáról döntöttek. Ahogy a cég szóvivője elmondta, az együttműködési időszak lezárult, a vásárolók ezentúl a Safarint keresztül tudják elérni a közösségi videómegosztót, illetve a Google is nagy erőkkel dolgozik a saját Youtube-alkalmazásán, ami rövidesen bekerül az App Store-ba.

Utóbbival kapcsolatban egy kis magyarázat: a program, ami a kezdetek óta jelen van az iPhone-on és a többi iOS-eszközön, nem Google-fejlesztés, az Apple saját Youtube-programjáról van szó, ennek a fejlesztését állítja most le a kaliforniai cég.

Screen-shot-2011-01-19-at-17.17.57.png

A két óriás csatározásának csak egy újabb fejezete ez. Néhány évvel ezelőtt még remek kapcsolatot ápolt az Apple és a Google, Eric Schmidt, a Goolge CEO-ja például benne ült az Apple igazgatótanácsában. A viszony akkor romlott meg, amikor megjelent az Android, amit Steve Jobs egyértelmű lopásnak nevezett, és ami ellen akár termonukleáris háborút is kilátásba helyezett, ha ez kell ahhoz, hogy elpusztítsa.

Azóta az Apple kidobta az App Store-ból a Google Voice-nevű programot, aztán bíróság előtt támadta meg a legnagyobb androidos partnereket, a HTC-t, a Motorolát és a Samsungot. Miközben a perek most is folynak, más fronton békülékenyebb hangot ütött meg az Appe: például engedte megjelenni a Chrome iOS-es verzióját az alkalmazásboltban, ugyanakkor befejezte a Google Maps és a Youtube házon belüli támogatását.