Tegnap óta letölthető az új ingyenes böngésző iOS-re, aminek mindenki örülhet, de leginkább azok, akik az asztali gépükön is a Google browserét használják. A iOS-es Chrome ugyanis úgy indul, hogy elkéri Google-azonosítónkat, és onnantól kezdve szinkronizálja nemcsak a könyvjelzőket és jelszavakat, hanem az épp megnyitott oldalakat és egyéb adatokat is. Automatikusan vagy kérésre szinkronizál az asztali böngészővel, a mobil eszközzel között egy gombnyomással lehet oldalakat megosztani, és az offline reading is elérhető.

IMG_5622.PNG

Persze a böngésző használható Google-bejelentkezés nélkül is, ekkor a fentiek nem opciók. Vannak viszont kényelmi funkciók, például az egyetlen szövegdoboz, amivel egyszerre lehet keresni és url-t megadni. Végtelen számú tabot nyithatunk, ezek között a navigálás pedig egyetlen határozott ujjgesztus (vízszintesen faltól falig), remek megoldás, így kell ezt iOS-en.

Egyébként nemcsak a navigálás, de a tabok kezelése is nagyon elegánsra sikerült. A megnyitott oldalak réteges nézetében a már felesleges oldalakat is egyetlen mozdulattal küldhetjük a nemlétbe.

IMG_5624.PNG

Van még egyedi billentyűzet, amin végre a gyakori írásjelek állandó elérésre kikerültek az alap billentyűzetkiosztás fölé, ezúton küldeném az Apple-nek megfontolásra a javaslattal is felérő megoldást.

IMG_5621.PNG

iPad verzióban a billentyűzeten, a space mellett (ahová anno a Sirit is vártuk) megjelenik a hang alapú keresés ikonja, magyarul ugyan nem tud az istenadta, de angolul és jó pár más nyelven próbálkozhatunk.

chrome-120628-2.jpg

IMG_5623.PNG

Van benne pornó mód is, Incognito tabnak hívják az előzményekbe és sütikbe be nem kerülő böngészéseinket.

Engem így pár perc használat után meggyőzött a gyors, gesztus alapú navigálás és a kényelmes szinkronizálás miatt. A Safari kicsit idejétmúltnak tűnik per pillanat. Chrome for alapértelmezett böngésző!