Az Apple megkapta az engedélyt arra a 20 megawattos naperőműre, amit az észak-karolinai adatközpont mellé építenének. Ezzel egy időben az Apple oldalán megjelent egy szándéknyilatkozat, ami a zöld energiák felé történő lépésekről számol be. Nehogy valaki megint statisztikát akarjon gyártani információk nélkül.

Ebből kiderül, hogy a 20 megawattos naperőmű és a biogázzal működő 5 megawattos üzemanyagcella mellé még egy, szintén 20 megawattos naperőmű érkezik később, ezzel együtt 124 millió kWh tiszta energia áll majd az Apple rendelkezésére évente. Ez 10 874 amerikai otthon energiafogyasztásának felel meg a dokumentum szerint, és a teljes tervezett energiafogyasztás 60 százalékát jelenti majd, szemben a Greenpeace korábban közölt 10 százalékos becslésével (amihez gyakorlatilag két szám állt rendelkezésükre, amit elosztottak egymással).

Kiderült az is, hogy a következő, oregoni adatközpont 100 százalékban megújuló energiával üzemel, és az eredeti, newarki központ konnektorjaiból is hamarosan zöld áram ömlik majd. A távolabbi cél pedig az, hogy az összes adatközpont minden egyes kilowattja ilyen energiával álljon elő.

A Greenpeace vezetői, akik közben már rengeteg pénzt beleöltek az Apple elleni facebookos és egyéb kampányba, meg szenet mostak az utcára többek között Budapesten, most nyilván a saját vállukat verdesik, hogy de hatékonyak vagyunk, rávettük az Apple-t, térjen jobb belátásra. A tanulság az Apple-nek: a sokéves terveiket is kénytelenek kommunikálni annak ellenére, hogy ez nyilván ellentétes az cég működésével, mert a fokozott médiafigyelem miatt nagyobb veszélyben vannak.