Nemrég írtunk róla, hogy a Greenpeace nekiment az Apple-nek, leginkább az észak-karolinai adatközpontja miatt adott alacsony pontszámot a környezettudatosságra egyébként maximálisan figyelmet fordító vállalatra. Az Apple azonnal reagált, és elmondta, hogy a Greenpeace számításai helytelenek.

A szakértők is nekimentek a zöld szervezet módszerének, és kiderült: a számok helytelenségének belátásához nem kell különösebben érteni az energiagazdálkodáshoz. Csak egy kis józan ész és minimális utánajárás szükséges hozzá.

Kezdjük ott, hogy a Greenpeace szerint az új adatközpont 100 megawattos fogyasztással bír. Az Apple 20-ról tud. Hatalmas különbség, és egészen más számokat eredményez ez a Greenpeace táblázatában, lássuk miből adódik. A zöld szervezet bevallottan az adatközpont alapterületéből és a bekerülési költségből vezette le a fogyasztást. Ez dupla hiba, hiszen az adatközpont 46 ezer négyzetmétere a feltevések szerint nagyrészt üres, az Apple-nek ez a méret a későbbi bővítésekre épült, hosszú távon terveznek vele. Szakértők azt sem tartják kizártnak, hogy elrettentés miatt építettek csak ekkorát, de ez már csak találgatás. A másik hiba az, hogy az egymilliárd dolláros beruházási értékkel számoltak, noha egyértelmű volt mindenkinek, aki annak idején olvasta a híradásokat, hogy a cupertinói cég 10 év alatt költi el ezt az összeget, még közel ennyit sem nyomott bele az észak-karolinai épületbe. Ráadásul ebben az összegben benne van egy igen költséges, 20 megawattos naperőmű és biogázzal üzemelő mini hőerőmű felépítése is, vagyis a Greenpeace pont a megújuló energia felhasználásába tolt dollármilliókat rója fel az Apple-nek.

Kicsit olyan ez, mintha a Greenpeace kutatásának forrásai korabeli cikkek címeire hagyatkozna ("Hatalmas az Apple adatközpontja", "Egymilliárdot költ el az Apple Észak-Karolinában"), és nem venné figyelembe a mindenki által ismert információkat sem.

Ha vaktölténnyel lövöldöznek, ki veszi őket később komolyan, ha igazi problémára kellene felhívni a figyelmet?