E heti hirdetőnk a Doclerweb, akik szerint a felhők felett mindig süt a nap. A következőkben azt mutatják be, hová lehet fordulni, amikor a cloud már kevés. És egyáltalán, miért és mikor lehet kevés a cloud.

A legtöbben a felhőkben hisznek, ami nem véletlen. A megoldás jó, vannak esetek, amikor ez a legjobb választás, de vannak esetek, amikor jobb kell. Páran tudnak jobbat.

Tud jobbat a Google, a Facebook és a DoclerWeb is. Márpedig keveseknek fontosabb a gyorsaság, biztonság, rendelkezésre állás vagy az egységnyi teljesítményre jutó fajlagos költség. A DoclerLabs-ban, a Doclerweb kutatás-fejlesztési osztályán górcső alá vették a virtualizált rendszereket, a cloudokat és a mikroszervereket, ami során figyelemreméltó eredményekre jutottak.

Megbízhatóság


A tesztsorozat egyik meglepő tapasztalata, hogy a cloudok és a virtualizált rendszerek ugyan nagyon jó eredményeket értek el redundancia és megbízhatóság terén, mégis relatív sok üzemzavart okoztak azok a rétegek, amelyek a virtualizációért felelősek. A fail-overes load-balancing (hibatűrő terhelés elosztó) mögé felépített mikroszerverekből épített front-endek ezen a téren jobbnak bizonyultak.

Teljesítmény

A másik szembetűnő különbség a mért teljesítmény terén mutatkozott. A cloudok és virtuális szerverek tesztelése során, az elvileg „hasonló” teljesítményű instance-ok (cloud erőforráshalmazai) és a virtuális szerverek jelentősen gyengébb tesztadatokat produkáltak a mikroszervereknél.

Ár


Az árakat összehasonlítva két 8 magos mikroszerver a hibatűrő terheléselosztó szolgáltatással és 1 Gbit/s osztatlan sávszélességgel együtt körülbelül 50 000 Ft-ba kerül, míg ugyanez virtualizációs megoldásban 100 000 Ft, cloud esetén 120 000 Ft. (Az árak nettó árak, hazai és külföldi szolgáltatók listaárainak az átlaga).

A költséghatékonyság elsősorban a rendkívül kedvező áru hardvernek, az extrém alacsony fogyasztású vadonatúj Xeon-E3 processzoroknak és a load-balancing kedvező árának köszönhető. A cloudokban és virtualizációban használt drága hardverek és költséges virtualizációs réteg jelentősen növelik az árat.

Konklúzió

Összefoglalva a közel egy éves kutatás végeredménye, hogy ár/teljesítmény, megbízhatóság és üzemeltetési költségek terén a mikroszerver bizonyult jobb megoldásnak, amennyiben nagy teljesítményű webes kiszolgálás a cél.

A virtualizációs eszközök kiváló megoldást jelentenek, amikor teszt szerverek és kisebb jelentőségű kiszolgáló szerverek üzemeltetésére van szükség.

A cloudban is van fantázia, amennyiben ideiglenes terhelést kell kiszolgálni vagy kis forgalmú webes tartalomszolgáltatásra van szükség.

A mikroszerverek a DoclerLabs kutatása szerint ott játszanak majd vezető szerepet, ahol tervezhetően nagy terhelést kell folyamatosan kiszolgálni költséghatékonyan és megbízhatóan. Hasonló eredményre jutott a Facebook és a Google is, ahol szintén régóta kutatják a témát.

Tehát jó a virtualizáció, jó a felhő alapú megoldás, de a mikroszerver alapú megoldásnak több az előnye. Ezeket az előnyöket a DoclerWeb kihasználja, használja, mégpedig úgy, hogy továbbadja ügyfeleinek. Így érhető el szerverhoszting áráért egy fizikai szerver és szerverhoszting.

További részleteket itt találtok.

Ha szeretnéd tudni milyen a tökéletes szerverterem, és szeretnéd megnézni a DoclerWeb termét, gyere el a DoclerAkadémia következő, ingyenes előadására.