Van már alkalmazásboltunk, zeneboltunk, le tudunk tölteni filmeket a Store-ból és az Apple termékkínálatának majdnem egésze elérhető a magyar APR-ektől, egy dolog azonban nagyon hiányzik: az iTunes Match. A hiány annál is inkább fájó, mert a szolgáltatásra már 37 országban elő lehet fizetni, köztük olyanokban, mint Csehország vagy Szlovákia.

Ebből következik, hogy jellemzően nem kelet-európai, hanem magyar-specifikus problémáról van szó.

De vajon hol akadhatott el a dolog?

Ötlet?

Talált! Az Artisjusnál.

Az ügy azonban valamivel bonyolultabb annál, minthogy simán elkezdjük anyázni a szerzői jogvédőket és jellemzően az iTunes Store felépítéséből fakad. Nézzük át, miért nem éri meg jelenlegi formájában az Artisjusnak támogatni a szolgáltatást.

Az iTunes Match ugye úgy működik, hogy csekkolja a gépeden tárolt dalokat, majd azokat évente 25 euróért jogtisztává varázsolja. Teljesen mindegy, hogy honnan kerültek az iTunesba a tételek, az Apple 256 kilobites DRM-mentes aac-fájlokat ajánl fel helyettük, amik már tökéletesen jogtiszták. Alapvetően mindenki jól jár: a felhasználó, mert kifehérítheti a zenelistáját, ráadásul normális minőségben lesznek meg a dalok, az Apple, mert a Match tovább erősíti a brandet, és a zenészek is, akik a jogtisztára cserélt dalok után pénzt kapnak. Gondoljuk csak el, olyan jövedelemre tesznek szert, amiről eddig nem is álmodhattak: a már korábban ellopott, vagy ilyen-olyan forrásból letöltött, begrebbelt daluk után hirtelen elkezd fizetni valaki.

Kis túlzással olyan ez, mintha ellopnák a kocsidat, aztán fél évvel később a tolvaj elkezdené visszaküldeni az autó árát, havi részletekben.

(Tudjuk, Magyarországon a zeneletöltés nem bűn, de az előadó szempontjából ennek a jogi okoskodásnak nincs sok jelentősége).

Miért nem tetszik ez az Artisjusnak? Hát azért, mert csak az azonosított dalok után fizet az Apple. Ha megtalálja például a Bunyós Pityu összest a gépeden, azt nem tudja párosítani, hiszen az adatbázisban nem szerepelnek a joviális bokszoló dalai, Bunyós Pityu nem Match-kompatibilis. És ez igaz a legtöbb magyar előadóra, hiszen az iTunes Store-ban viszonylag kevés magyar dal van.

Ennek persze egyebek közt pont az az oka, hogy a szerzői jogvédők túlzottan lelkesek nálunk, sokkal nehézkesebben, lassabban szivárognak be a magyar előadók a boltba, mint az indokolt lenne, amiből meg következik, hogy az iTunes Match sem vezethető be olyan könnyen, mint indokolt lenne.

Persze azt se felejtsük el, hogy ha a szolgáltatás nem ismeri fel Pityut, nem is cseréli le jogtiszta verzióra a dalokat, tehát lényegében senki sem károsul. Nem jön a pénz, de kifehérítés sem történik.

Az Artisjusnak viszont nyilván nem ez a célja: szeretné, ha a Matchből bevételhez jutnának a magyar művészek is, ehhez viszont az kell, hogy a keresőmotor nagyobb találati aránnyal ismerje fel a hazai előadók dalait, amihez meg izmosabb adatbázisra lenne szükség. Amihez meg az kéne, hogy a magyar előadók nagyobb számban, lelkesebben, akadályok nélkül kerüljenek be az iTunes Store-ba.

Szóval bonyolult az ügy, de a lényeg, hogy a tárgyalások folynak és mindenki az optimális megoldásra törekszik, csak egy ilyen bonyolult megállapodás mindenhol sok időt vesz igénybe. Hát még Magyarországon.

update: hamarosan jelentkezünk egy második poszttal, amiben még részletesebben leírjuk az eljárás menetét. Addig is az erő és a Match legyen velünk!