Az Apple egy érdekes számítást hozott nyilvánosságra, amivel kimutatta, hogy 514 ezer munkahelyet teremettek az Egyesült Államokban. Ez a válasz arra a kérdésre, hogy a cég miért Kínában foglalkoztatja a legtöbb embert - ott 230 ezer ember dolgozik a szerelősorok mellett, vagy azokkal összefüggésben, de úgy tűnik, Amerikában kétszer ennyi.

Ez elég nagy számnak tűnik ugye, ahhoz képest, hogy az Apple-nek hivatalosan kábé 60-65 ezer alkalmazottja van, világszerte. Íme a számítás, amit az Apple végzett - pontosabban az Analysis Group, az Apple csak átvette.

Vannak az Apple saját alkalmazottjai, Cupertinóban, a retail üzletekben, az AppleCare szolgáltatás mögött, satöbbi. Ott vannak azok is, akik a tágabb értelemben tartoznak a céghez: alvállalkozók, a texasi külső iOS-processzorgyártó üzem, a Gorilla Glass készítői, akiknek az iPhone-ok üvegét köszönhetjük, a call centerek, a szállítmányozó cégek alkalmazottjai, akik részben vagy egészben az Apple projektjeit viszik. Vannak aztán a app-készítéssel foglalkozó fejlesztő cégek, akik abból élnek, hogy az Apple készülékeire készítenek programokat, ők kábé 210 ezren lehetnek. És vannak azok a munkahelyek, amik az Apple gazdaságélénkítő hatása miatt jöttek létre, amiatt például, hogy egyes cégeknek jobban megy, így több alkalmazottat foglalkoztatnak. Ez már indirekt hatás, de ezt is hozzávették, hogy kijöjjön a végső szám: 514 ezer munkahely.

Az apróbetűs részben olvasható, hogy ehhez még hozzácsaphattak volna 187 ezer munkahelyet, ha figyelembe veszik az Apple-dolgozók fizetésének hatását, ami abból az elvből indul ki, hogy aki többet keres, többet költ, és ez új munkahelyeket teremt. Nem vették figyelembe. A félmillió már elég szép.